eur:
394.36
usd:
365.19
bux:
65555
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Bevetették a Nemzeti Gárdát Kenoshában

Erőszakba torkolló tüntetések kezdődtek az amerikai városban, miután előző nap rendőrök többször hátba lőttek egy afroamerikai férfit.

A Michigan-tó délnyugati partján fekvő Kenoshában vasárnap délután egy családi vitához hívták ki a rendőröket, akik egyelőre tisztázatlan körülmények között többször hátba lőtték Jacob Blake 29 éves afroamerikai férfit. Blake-et súlyos állapotban helikopterrel szállították Milwaukee egyik kórházába, ahol megműtötték. A kórház hétfői jelentése szerint az állapota stabil.

A városban vasárnap gyújtogatások és erőszakba torkolló tüntetések kezdődtek a rendőri erőszak ellen.

Tony Evers, Wisconsin demokrata párti kormányzója már vasárnap közleményben ítélte el a rendőrök erőszakos fellépését, - mint fogalmazott - "a túlzott erőszakot". Majd hétfőn - miután a megmozdulások nem csillapodtak - elrendelte a Nemzeti Gárda bevetését az erőszak megfékezésére. A kormányzó egyúttal bejelentette, hogy hétfőn rendkívüli ülést tart a wisconsini törvényhozás, hogy megtárgyaljon egy, a rendőrségi problémákkal foglalkozó törvénycsomagot. A rendőrök elszámoltathatóságáról és egyes rendőri intézkedések, például a fojtófogás betiltásáról szóló törvénycsomagot egyébként már egy hónappal ezelőtt előterjesztették.

Hétfőn Evers "empátiára, emberségre és a rendszerszerű rasszizmus megfékezésére" szólította fel a rendőröket, de Kenosha rendőri szervezetének vezetője, Pete Deates bírálta a kormányzót, mert szerinte teljesen felelőtlenül, gyorsan ítéletet mondott a rendőrségről. Deates arra kérte a közvéleményt, hogy várjon, amíg ismertté nem válnak a tények.

Joe Biden, a demokraták elnökjelöltje hétfőn szintén közleményt adott ki, amelyben az esetben eljáró rendőrök felelősségre vonását szorgalmazta.

A közösségi médiában nyilvánosságra került egy mobiltelefonnal készült videófelvétel, amelyen az látszik, hogy Blake az autójához indult, nyomában két rendőrrel. A rendőrök egyike megragadta az ingét, éppen akkor, amikor beszállni készült a vezetőülésbe, majd több lövés dördült el. A videóból nem egyértelmű, hogy csak az egyik rendőr lőtt-e, vagy mindketten lövéseket adtak le.

Josh Kaul wisconsini igazságügyi miniszter azonnal kényszerszabadságra küldte az intézkedésben részt vevő rendőröket, és vizsgálatot rendelt el az eset körülményeinek tisztázására.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Tényleg kirobbanó formában a magyar munkaerőpiac?

Tényleg kirobbanó formában a magyar munkaerőpiac?

Már meghallgatható a Portfolio Checklist csütörtöki adása. A műsor első részében a friss bérstatisztikákkal foglalkoztunk, amelyek első blikkre meglepően szép képet mutatnak a hazai munkaerőpiacról, a részletek ugyanakkor valamelyest árnyalják a helyzetet. A témáról Hornyák Józsefet, a Portfolio makrogazdasági elemzőjét kérdeztük. A műsor második részében a ma megjelent 2023-as válási és házasodási statisztikák kapcsán Tóth Ádám közjegyző, a Magyar Országos Közjegyzői Kamara elnöke volt a vendégünk, akivel arról beszéltünk, hogy mennyire elterjedtek és mire használhatók a házassági vagyonjogi szerződések Magyarországon.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×