eur:
394.44
usd:
365.25
bux:
65557.21
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Védőmaszkos utasok a spliti nemzetközi repülőtéren 2020. augusztus 21-én. Vili Beros egészségügyi miniszter a válságstáb sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy Horvátországban a harmadik egymást követő napon döntött rekordot az új fertőzöttek száma, ami annak következménye, hogy az ország megnyitotta határait a turisták előtt.
Nyitókép: MTI/AP/Miroslav Lelas

Szigorít a járvány miatt Horvátország

Az előző napokhoz képest enyhén csökkent az új koronavírussal fertőzöttek száma.

A horvát válságstáb jelentése szerint az elmúlt 24 órában 275-tel nőtt a koronavírusos esetek száma, és elérte a 8175-öt. Szombaton még 306 újonnan azonosított fertőzöttről számoltak be. Két új haláleset is történt, így a járvány halálos áldozatainak száma 171-re nőtt. A betegek közül 155-en vannak kórházban, közülük tizenketten lélegeztetőgépen. Az aktív betegek száma 2203, a legmagasabb a járvány kezdete óta.

A legtöbb új fertőzöttet továbbra is a fővárosban, Zágrábban és Split-Dalmát megyében regisztrálták.

Előbbiben 53, utóbbiban 94 esetnél mutatták ki a koronavírust. A zágrábi esetek is a tengerparthoz kötődnek. A vírus tengerparti éjszakai szórakozóhelyeken terjed, a fiatalok a legfőbb terjesztők.

A válságstáb ezért új szigorításokat vezetett be Split-Dalmát megyére.

Hétfőtől két hétig a vendéglátó egységek csak a kerthelyiségeikben vagy teraszokon szolgálhatják ki a vendégeket. Az esküvőkön és temetéseken legfeljebb ötven, más magánjellegű összejöveteleken pedig legfeljebb húsz ember vehet részt.

A szomszédos Szlovéniában a kabinet által közzétett adatok szerint pénteken 34-el, 2651-re nőtt az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma. Nem történt új haláleset, a járvány eddigi halálos áldozatainak száma így 131 maradt. A diagnosztizált betegek közül 17-en vannak kórházban és senkit nem ápolnak intenzív osztályon.

A behurcolt fertőzések többsége Horvátországból származik, a kór a fiatalok körében terjed.

A szlovén kormány csütörtökön felülbírálta a biztonságos országok listáját, és Horvátországot "vörös listára" helyzete. A szlovén állampolgároknak hétfőig kell hazaérkezniük, ellenkező esetben két hét kötelező karanténba kell vonulniuk.

A karantén nem váltható ki negatív koronavírus-teszttel.

Zágráb és Ljubljana április végétől és május elejétől szigorú óvintézkedések mellett, fokozatosan feloldotta a korlátozásokat, hogy újraindítsa a gazdaságot, valamint megnyitotta határait több európai uniós ország állampolgárai előtt.

Hatalmas dugók a szlovén-osztrák határon

Közben több kilométeres torlódás alakultak ki a szlovén-osztrák határon az osztrák szigorítások miatt, ezért a horvát külügyminisztérium azt kérte Bécstől, intézkedjenek a helyzet mielőbbi megoldása érdekében. Ausztria szombat éjféltől új korlátozásokat vezetett be Horvátországgal szemben, és minden onnét érkezőt szigorúan ellenőriznek, azokat is, akik csak átutazóban vannak.

Az új rendelet szerint az utasoknak a határon regisztrálniuk kell az egészségügyi hatóságoknál.

A szlovén határőrség közlése szerint Bécs nem értesített őket az új szigorításról.

A horvát sajtó szerint a turisták nem tudtak az új szabályozásról, ezért sokan élelem és víz nélkül maradtak. Voltak akik, szombaton tíz-tizennégy órát is várakoztak a határon, köztük sok német és holland állampolgár - írták a horvát lapok.

A legnagyobb dugók a Karavanka-alagútnál és a Loibl-hágónál (Ljubelje) alakultak ki. Vasárnap délelőtt előbbinél négy órát, utóbbinál öt órát kellett várakozni, délutánra azonban valamelyest normalizálódott a helyzet. Bécs még a múlt héten a nem biztonságos kategóriába sorolta Horvátországot, és utazási figyelmeztetését adott ki. Augusztus 17-től az onnét érkezőktől negatív koronavírus-tesztet kérnek, amely nem lehet régebbi 72 óránál, vagy a beutazás után 48 órán belül PCR-tesztet kell végezni Ausztriában, amelynek eredményét házi karanténban kell megvárni. Ezt azzal indokolták, hogy az elmúlt napokban nőtt a fertőzöttek száma az országban, közülük sokan horvátországi nyaralásról tértek haza.

A szlovén-horvát határon a szlovén közlekedési szolgálat jelentése szerint a torlódások nem nagyobbak, mint ami már megszokott ebben az időszakban. A legtöbbet a Macelj-Grusovje határátkelőnél kell várni, közel két órát.

A szlovén kormány csütörtökön felülbírálta a biztonságos országok listáját, és Horvátországot "vörös listára" helyzete. A szlovén állampolgároknak hétfőig kell hazaérkezniük, ellenkező esetben két hét kötelező karanténba kell vonulniuk. A karantén nem váltható ki negatív koronavírus-teszttel.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×