INFORÁDIÓ 
2020. augusztus 7. péntek
Ibolya

franciaország

lemondás

édouard philippe

Edouard Philippe francia miniszterelnök parlamenti ülésen vesz részt Párizsban 2020. május 19-én. Ezen a napon Emmanuel Macron elnök A köztársaság lendületben (LREM) pártja elvesztette parlamenti többségét, miután hét képviselő úgy döntött, szakít a kormánypárttal, és létrehozza az Ökológia, Demokrácia és Szolidaritás nevű új frakciót.

Távozik a francia kormány

Infostart / MTI

Lemondott hivataláról az Édouard Philippe vezette francia kormány - jelentette be a francia elnöki hivatal Párizsban.

2017. május 15. óta volt hivatalban a kormányfő, akinek népszerűsége emelkedett az elmúlt hetekben.

"Az Elysée-palota hamarosan bejelenti az új miniszterelnök személyét" - közölték, ami hírügynökségek szerint néhány órát jelent.

A lemondás bejelentése nem váratlan, miután Macron kormányátalakításra készült, "egy új csapatot" ígért, "új úton", hogy új lendületet adhasson elnöksége utolsó két évének. Azt egyelőre nem tudni, hogy újra Philippe-et nevezi ki kormányfőnek, vagy új miniszterelnököt választ a kormány élére. Édouard Philippe az új kormány hivatalba lépéséig ügyvivő miniszterelnökként a posztján marad.

A koronavírus-járvány alatt a köztársasági elnök többször hangoztatta, hogy szeretné a politikáját teljesen megújítani, és egy "erős, környezetvédő, szuverén és szolidáris gazdasággal" képzeli el a kiutat a recesszióból, amelybe a járvány következményei taszították Franciaországot.

A környezetvédelem és a francia gazdaság zöld fordulata azok után még égetőbb kérdéssé vált, hogy rekordalacsony részvétel mellett a Zöldek szerezték meg a legtöbb francia nagyváros vezetését az önkormányzati választások vasárnap tartott második fordulójában, amelyen Macron pártja, a Köztársaság lendületben jelöltjei sorozatosan vereséget szenvedtek.

Nyitókép: MTI/EPA pool/Christophe Petit Tesson
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018