INFORÁDIÓ 
2020. július 3. péntek
Kornél, Soma

koronavírus

who

járvány

Az utasok testhőmérsékletének mérése alkalmas ’okossisakot’ visel egy nő a fiumicinói Leonardo Da Vinci repülőtéren 2020. május 6-án, a koronavírus-járvány idején.

WHO: lehet, hogy a vírus sosem fog eltűnni

Infostart / MTI

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vészhelyzeti igazgatója óva intett mindenkit a járvány időtartamára vonatkozó jóslatoktól, és további átfogó erőfeszítéseket sürgetett a koronavírus-járvány elleni küzdelemben.

A koronavírus okozta Covid-19 betegség a HIV-vírushoz (az immunhiányt előidéző vírushoz) hasonlóan endémiás jelleget ölthet, vagyis meghatározott területen folyamatosan fellelhető járványos betegséggé válhat - mondta Michael Ryan.

"Fontos, hogy szót ejtsünk erről, ez a vírus újabb endémiás vírussá válhat közösségeinkben, talán sosem fog eltűnni. Fontos, hogy realisták legyünk, úgy gondolom, senki sem tudja megjósolni, mikor fog ez a betegség eltűnni" - jelentette ki online sajtótájékoztatóján a WHO vészhelyzeti igazgatója.

Úgy vélem, ebben a helyzetben nem lehetnek ígéretek és határidők - fogalmazott a szakember.

Ugyanakkor a világnak van némi ellenőrzése afölött, miként kezeli a pandémiát, egy vakcina kidolgozása esetén is masszív erőfeszítésre van szükség a járványellenes küzdelemben - mondta. Michael Ryan szerint eget rengető vállalkozás lesz a vakcina kifejlesztése.

Több mint száz lehetséges oltóanyagon dolgoznak jelenleg, amelyek közül több már a klinikai tesztelési fázisban van. Ugyanakkor egészségügyi szakértők ismételten felhívták a figyelmet egy hatékony vakcina kifejlesztésének nehézségeire.

Michael Ryan megjegyezte, hogy

létezik védőoltás a kanyaró ellen is, ennek ellenére a betegség nem tűnt el.

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója hozzátette: "A járványgörbe alakulásának befolyásolása a kezünkben van. Ez mindenkit érint, és mindannyiunknak hozzá kell járulnunk a pandémia feltartóztatásához."

A decemberben Kínában felbukkant koronavírus világszerte 4,3 millió embert fertőzött meg, és több mint 291 ezer ember halálát okozta.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/AP/LaPresse/Roberto Monaldo
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018