eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Védőruhát viselő egészségügyi dolgozók autósokat tesztelnek a délnyugat-franciaországi Anglet város biológiai laboratóriuma előtt létesített autós tesztállomáson 2020. április 20-án, a koronavírus-járvány idején.
Nyitókép: Védőruhát viselő egészségügyi dolgozók autósokat tesztelnek a délnyugat-franciaországi Anglet városban a koronavírus-járvány idején. MTI/AP/Bob Edme

Először csökkent háromszáz alá a napi halálozások száma Franciaországban

Franciaországban az elmúlt 24 órában 242-tel 22 856-re emelkedett a koronavírus-járvány halálos áldozatainak száma, míg előző napi 369-cel - közölte vasárnap este a francia egészségügyi minisztérium, miközben a kormányzat megkezdte az egyeztetéseket a kijárási korlátozásokat május 11-én felváltó óvintézkedésekről.

A közlemény szerint kórházban 152-en hunytak el a fertőzés következtében az elmúlt 24 órában a szombati 198 után, és ezzel 14 202-re emelkedett a kórházi halottak száma. Az idősotthonokból és a szociális intézményekből - ahol a járvány kezdete óta 8654-en haltak meg - 90 új halálesetet jelentettek az előző napi 170 után.

Az intenzív osztályokon 18. napja csökken a súlyos betegek száma, ahol jelenleg 4682 Covid-19 fertőzött fekszik. Ez 43-mal kevesebb mint szombaton, de a más betegségekben szenvedőkkel együtt 7553 embert ápoltak vasárnap este intenzív osztályokon, ami még mindig jóval magasabb szám, mint a járvány kezdete előtt a francia egészségügyben rendelkezésre álló ötezer intenzív ágy.

A kórházban kezeltek száma szombat óta öttel, 28 207-re csökkent. A járvány kezdete óta 87 985-en kerültek a fertőzés miatt kórházba, akik közülük 44 903-an gyógyultan távoztak. Rajtuk kívül több tízezren vészelték át a betegséget és gyógyultak meg az otthonaikban - emlékeztetett a tárca.

Eközben vasárnap a kormányzat megkezdte az egyeztetéseket a szakmai érdekeltekkel, a szociális partnerekkel, a helyi döntéshozókkal és az ellenzéki pártokkal a kijárási korlátozások május 11-én esedékes fokozatos feloldásának részleteiről.

A nyolc hétig tartó szigorú karantén utáni nemzeti stratégiát Edouard Philippe miniszterelnök kedden terjeszti vitára a nemzetgyűlés elé.

A kormányfő 17 prioritást jelölt meg előzetesen, amelyről a törvény rendelkezni fog, egyebek mellett az iskolába járás, a munkafelvétel, a tömegközlekedés működése, a maszkok és kézfertőtlenítők szétosztása, a tesztelések, valamint az időseket támogató intézkedések kérdésében.

A kormánynak ügyesen kell egyensúlyoznia a gazdaság újraindítása és a még mindig magas járványszint miatti óvintézkedések között annak érdekében, hogy az egészségügyet ne terhelje újra le a járványnak egy második hulláma, már csak azért is, mert az Ifop közvélemény-kutatóintézetnek a Le Journal du Dimanche című vasárnap megjelenő lapban közzétett felmérése szerint a franciáknak már csak alig 39 százaléka bízik a kormányban a járványkezelés hatékonyságát illetően, ami hét ponttal kevesebb mint egy héttel ezelőtt.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×