INFORÁDIÓ 
2020. szeptember 20. vasárnap
Friderika

koronavírus

franciaország

halálozás

Védőruhát viselő egészségügyi dolgozók autósokat tesztelnek a délnyugat-franciaországi Anglet város biológiai laboratóriuma előtt létesített autós tesztállomáson 2020. április 20-án, a koronavírus-járvány idején.

Először csökkent háromszáz alá a napi halálozások száma Franciaországban

Infostart / MTI

Franciaországban az elmúlt 24 órában 242-tel 22 856-re emelkedett a koronavírus-járvány halálos áldozatainak száma, míg előző napi 369-cel - közölte vasárnap este a francia egészségügyi minisztérium, miközben a kormányzat megkezdte az egyeztetéseket a kijárási korlátozásokat május 11-én felváltó óvintézkedésekről.

A közlemény szerint kórházban 152-en hunytak el a fertőzés következtében az elmúlt 24 órában a szombati 198 után, és ezzel 14 202-re emelkedett a kórházi halottak száma. Az idősotthonokból és a szociális intézményekből - ahol a járvány kezdete óta 8654-en haltak meg - 90 új halálesetet jelentettek az előző napi 170 után.

Az intenzív osztályokon 18. napja csökken a súlyos betegek száma, ahol jelenleg 4682 Covid-19 fertőzött fekszik. Ez 43-mal kevesebb mint szombaton, de a más betegségekben szenvedőkkel együtt 7553 embert ápoltak vasárnap este intenzív osztályokon, ami még mindig jóval magasabb szám, mint a járvány kezdete előtt a francia egészségügyben rendelkezésre álló ötezer intenzív ágy.

A kórházban kezeltek száma szombat óta öttel, 28 207-re csökkent. A járvány kezdete óta 87 985-en kerültek a fertőzés miatt kórházba, akik közülük 44 903-an gyógyultan távoztak. Rajtuk kívül több tízezren vészelték át a betegséget és gyógyultak meg az otthonaikban - emlékeztetett a tárca.

Eközben vasárnap a kormányzat megkezdte az egyeztetéseket a szakmai érdekeltekkel, a szociális partnerekkel, a helyi döntéshozókkal és az ellenzéki pártokkal a kijárási korlátozások május 11-én esedékes fokozatos feloldásának részleteiről.

A nyolc hétig tartó szigorú karantén utáni nemzeti stratégiát Edouard Philippe miniszterelnök kedden terjeszti vitára a nemzetgyűlés elé.

A kormányfő 17 prioritást jelölt meg előzetesen, amelyről a törvény rendelkezni fog, egyebek mellett az iskolába járás, a munkafelvétel, a tömegközlekedés működése, a maszkok és kézfertőtlenítők szétosztása, a tesztelések, valamint az időseket támogató intézkedések kérdésében.

A kormánynak ügyesen kell egyensúlyoznia a gazdaság újraindítása és a még mindig magas járványszint miatti óvintézkedések között annak érdekében, hogy az egészségügyet ne terhelje újra le a járványnak egy második hulláma, már csak azért is, mert az Ifop közvélemény-kutatóintézetnek a Le Journal du Dimanche című vasárnap megjelenő lapban közzétett felmérése szerint a franciáknak már csak alig 39 százaléka bízik a kormányban a járványkezelés hatékonyságát illetően, ami hét ponttal kevesebb mint egy héttel ezelőtt.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: Védőruhát viselő egészségügyi dolgozók autósokat tesztelnek a délnyugat-franciaországi Anglet városban a koronavírus-járvány idején. MTI/AP/Bob Edme
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018