INFORÁDIÓ 
2020. augusztus 8. szombat
László

terror

tálas péter

iszlám állam

Haszan F. érkezik az ellene terrorizmus és  emberiesség elleni bűncselekmények miatt indított büntetőper tárgyalására a Fővárosi Törvényszéken 2019. november 13-án. A vád szerint Haszan F. az Iszlám Állam (ISIS) nemzetközi terrorszervezet tagjaként 2016-ban a szíriai Homs városában bosszúból és a civil lakosság megfélemlítése céljából kivégezte egy a terrorszervezethez csatlakozást megtagadó ember mintegy húsz családtagját.

Szakértő: átmeneti állapotot mutathat a nyugat-európai terrorizmus csendje

Infostart / InfoRádió - Varga Mónika

A drónok és a 3D-s nyomtatók lehetnek a terroristák új fegyverei - véli Tálas Péter. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóközpont igazgatója a témában rendezett nemzetközi konferencia szünetében nyilatkozott az InfoRádiónak. A szakértő szerint bár az Iszlám Államban elvesztette területeit és vezetését, továbbra is veszélyes.

Az Iszlám Állam azon különleges terrorszervezetek közé tartozott, amely területtel is rendelkezett. Ezt a területet mára felszámolták, tehát tulajdonképpen már nem állam Iszlám Állam, és a vezetői túlnyomó többségét mind "levadászták" - mondta el az InfoRádióban Tálas Péter, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóközpontjának igazgatója.

"Ugyanakkor

mint szervezet megtartott harcosokat, sejteket, amelyek a világ különböző területein vannak, és bár vezetés nélkül, de próbálkozhatnak terrorcselekményekkel"

- tette hozzá.

A kérdés szerinte az, hogy a sejteknek sikerül-e összefogni, valamilyen szervezetet létrehozni; ez ellen küzd most a nemzetközi közösség, Szíriában, Törökországban és Irakban is.

Hogy a vezetés hiánya miatt van-e most épp "csönd" Nyugat-Európában terrorfronton vagy az elhárítás munkája lett-e jobb, arról azt mondta, inkább az utóbbi.

"Az európai terrorcselekmények egyszerűsödése már az Iszlám Állam bukása előtt is megfigyelhető volt. Míg 2014-2015-ben robbantásos merényleteket lehetett végrehajtani, illetve géppisztolyos támadásokat, ez megváltozott, és előtérbe kerültek a gépkocsival belehajtásos vagy késes támadásos formák" - ecsetelte Tálas Péter, aki szerint ez arra mutat, hogy nehezebbé vált a szervezés és az eszközbeszerzés is (robbanószerek, fegyverek).

A jövőt elemezgetve azt mondta, a terrorszervezetek még nem jelentkeznek drónokkal, de ennek csak idő kérdése.

"A másik:

a 3D-s nyomtatás is idővel el fognak oda jutni, hogy magányos merénylők is tudnak maguknak olyan fegyvereket nyomtatni, amivel nagyobb pusztítást lehet végezni"

- figyelmeztetett.

Szerinte fontos kérdés, hogy mi lesz azokkal a terroristákkal, akiket Szíriában vagy Irakban tartanak fogva.

Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Kapcsolódó hang

Tálas Péter a terrorizmus új kihívásairól
 
A címlapról ajánljuk

Meghalt Reigl Judit

A Kossuth-díjas, Franciaországban élő festőművészt 97 éves korában érte a halál....
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018