eur:
392.73
usd:
365.69
bux:
66579.3
2024. április 26. péntek Ervin
Haszan F. érkezik az ellene terrorizmus és  emberiesség elleni bűncselekmények miatt indított büntetőper tárgyalására a Fővárosi Törvényszéken 2019. november 13-án. A vád szerint Haszan F. az Iszlám Állam (ISIS) nemzetközi terrorszervezet tagjaként 2016-ban a szíriai Homs városában bosszúból és a civil lakosság megfélemlítése céljából kivégezte egy a terrorszervezethez csatlakozást megtagadó ember mintegy húsz családtagját.
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Szakértő: átmeneti állapotot mutathat a nyugat-európai terrorizmus csendje

A drónok és a 3D-s nyomtatók lehetnek a terroristák új fegyverei - véli Tálas Péter. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóközpont igazgatója a témában rendezett nemzetközi konferencia szünetében nyilatkozott az InfoRádiónak. A szakértő szerint bár az Iszlám Államban elvesztette területeit és vezetését, továbbra is veszélyes.

Az Iszlám Állam azon különleges terrorszervezetek közé tartozott, amely területtel is rendelkezett. Ezt a területet mára felszámolták, tehát tulajdonképpen már nem állam Iszlám Állam, és a vezetői túlnyomó többségét mind "levadászták" - mondta el az InfoRádióban Tálas Péter, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóközpontjának igazgatója.

"Ugyanakkor

mint szervezet megtartott harcosokat, sejteket, amelyek a világ különböző területein vannak, és bár vezetés nélkül, de próbálkozhatnak terrorcselekményekkel"

- tette hozzá.

A kérdés szerinte az, hogy a sejteknek sikerül-e összefogni, valamilyen szervezetet létrehozni; ez ellen küzd most a nemzetközi közösség, Szíriában, Törökországban és Irakban is.

Hogy a vezetés hiánya miatt van-e most épp "csönd" Nyugat-Európában terrorfronton vagy az elhárítás munkája lett-e jobb, arról azt mondta, inkább az utóbbi.

"Az európai terrorcselekmények egyszerűsödése már az Iszlám Állam bukása előtt is megfigyelhető volt. Míg 2014-2015-ben robbantásos merényleteket lehetett végrehajtani, illetve géppisztolyos támadásokat, ez megváltozott, és előtérbe kerültek a gépkocsival belehajtásos vagy késes támadásos formák" - ecsetelte Tálas Péter, aki szerint ez arra mutat, hogy nehezebbé vált a szervezés és az eszközbeszerzés is (robbanószerek, fegyverek).

A jövőt elemezgetve azt mondta, a terrorszervezetek még nem jelentkeznek drónokkal, de ennek csak idő kérdése.

"A másik:

a 3D-s nyomtatás is idővel el fognak oda jutni, hogy magányos merénylők is tudnak maguknak olyan fegyvereket nyomtatni, amivel nagyobb pusztítást lehet végezni"

- figyelmeztetett.

Szerinte fontos kérdés, hogy mi lesz azokkal a terroristákkal, akiket Szíriában vagy Irakban tartanak fogva.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Tíz év óta először látogatott német államfő Törökországba, miután az elmúlt években a két ország közötti kapcsolatok meglehetősen hűvössé váltak. A látogatás sikere érdekében azonban Frank-Walter Steinmeier még a törökök nemzeti ételét, a Németországban is kedvelt kebabot is bevetette.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Elkezdtek kamatemelésekről suttogni a lakáshiteleknél: készül a hidegzuhany?

Elkezdtek kamatemelésekről suttogni a lakáshiteleknél: készül a hidegzuhany?

Tartós kamatcsökkenésre, már-már a korábbi nagyon alacsony kamatszintek visszatérésére számított eddig a magyar lakáshitelpiac keresleti oldala, ehhez képest konszenzus alakult ki arról a bankoknál, hogy a mostani 6-7%-os szinten megállt a kamatcsökkenés. Az elmúlt hetekben pedig már egyre többen vélik úgy, hogy kamatemelésekre kell sort keríteni, ma például a legnagyobb hitelközvítő is megszólalt az ügyben. Több bank vezetőjét is megkérdeztük a témáról az elmúlt napokban, válaszaik alapján egyelőre nem készülnek kamatemelésre a lakáshiteleknél, pedig lenne okuk rá. Kiemelten foglalkozunk ezzel a témával a Portfolio Hitelezés 2024 konferenciáján, érdemes regisztrálni a szakmai eseményre!

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×