eur:
394.85
usd:
367.57
bux:
0
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
Nyitókép: Pexels

A védőoltásra is figyelni kell utazás előtt

Legalább 6 héttel az indulás előtt ajánlott beadatni az utazási előtti védőoltásokat – mondta az InfoRádiónak a Budai Egészségközpont infektológusa. Jelenik Zsuzsanna hozzátette: az életkor, az egészségi állapot, az utazás időtartama és körülményei együttesen határozzák meg, hogy melyik fertőzéssel szemben szükséges a védelem.

Itt a téli-tavaszi egzotikus utak szezonja. Már az úti cél kiválasztásakor érdemes utánajárnunk annak is, hogy melyek azok az egészségügyi kockázatok az adott országban, amelyek ellen lehetséges, hogy csak a védőoltás nyújt védelmet – mondta Jelenik Zsuzsanna. A Budai Egészségközpont infektológusa kiemelte: az általuk leggyakrabban ajánlott vakcina a tetanusz emlékeztető, illetve a hepatitis A oltás. Előbbire egy baleset miatt bárhol szükség lehet, utóbbi pedig az étellel-vízzel terjedő betegségek ellen véd.

Egyes országokban fontos lehet a hastífusz vagy az agyhártyagyulladás elleni védelem, esetleg a gyermekkori oltások ismétlése.

Figyelembe kell venni, hogy milyen típusú védőoltásokat kaphat meg valaki, valamint azt is, hogy mennyi idő van hátra az utazásig

– tette hozzá a szakember. Egzotikus országba való indulás előtt az ideális eset, ha az oltás és az utazás között eltelik hat hét, akkor is lehet azonban megfelelő vakcina, ha csupán 1 hét áll rendelkezésre.

Jelenik Zsuzsanna arról is beszélt, hogy milyen tényezők befolyásolhatják a védőoltások hatását. Minél közelebb van valaki a 20 éves korhoz, annál esélyesebb, hogy a gyermekkori oltások védelmet jelentenek. De például 21 éves kortól már a gyermekkori diftéria-tetanusz-szamárköhögés-gyermekbénulás kombinált oltás ismétlését javasolják, hiszen ez 10 évre ad védettséget.

Idősebb korban szóba jöhetnek az alapbetegséggel kapcsolatos oltások is, ezekről a háziorvosoknál lehet érdeklődni.

Az is fontos kérdés, hogy szed-e valaki olyan gyógyszert, ami az immunrendszer reakcióját befolyásolja – tette hozzá a szakértő. Ilyenek például a daganatos és az autoimmun betegségek esetén szedett gyógyszerek.

Az infektológus hozzátette: utazás előtt most az influenza elleni védőoltás felvétele is különösen javasolt, elsősorban az Afrika, Dél-Amerika, Ázsia országaiba indulóknak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×