eur:
394.25
usd:
368.91
bux:
66396.61
2024. április 25. csütörtök Márk
Ferkó Attila háziorvos influenza elleni védőoltást ad be páciensének Salgótarjánban 2017. október 24-én. Összesen 1,3 millió adag ingyenes védőoltás van a háziorvosoknál. A térítésmentes védőoltásra a 60 évesnél idősebbek, az asztmások, a cukorbetegek, a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők, valamint a várandós nők jogosultak. Az idén is jár azoknak is a vakcina, akik a munkájuk során vagy szervezett segítségnyújtás keretein belül migránsokkal kerülnek kapcsolatba.
Nyitókép: MTITKomka Péter

Ezért öl tucatjával a szomszédos országokban az influenza

Horvátországban húszra, Romániában harmincnégyre emelkedett az influenzavírus okozta szövődmények halálos áldozatainak száma. A Magyarországon használt védőoltásban megtalálható a jelenleg cirkuláló vírustörzs - mondta a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi szakértője, Molnár Zsuzsanna.

Horvátországban és Romániában sorra szedi halálos áldozatait az influenzavírus. Mint Molnár Zsuzsanna, a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi szakértője az InfoRádiónak elmondta, ez ugyanaz a vírus, amelyik hazánkban is jelen van.

"A horvátok tájékoztatást adtak ki, hogy náluk ez a vírus az elmúlt évben nem volt jelen, így felhalmozódott a fogékony populáció, ez az oka annak, hogy igen súlyos járvány alakult ki" - mondta, hozzátéve: Magyarországon az elmúlt évben a B-vírus dominált, azonban itt jelen volt a H1N1-es vírus is.

Hogy hogyan okozhat haláleseteket a vírus, arról Molnár elmondta, az egészséges emberek általában átvészelik az influenzát, a krónikus betegségekben szenvedők azonban veszélyeztetettek, hiszen

egy magas láz például teljesen felboríthatja egy cukorbeteg anyagcseréjét, ami halálhoz is vezethet.

Mint rámutatott, minden országnak azokat a vírustörzseket kell alkalmaznia az oltásokban, amire a WHO javaslatot tett, tehát a hazai oltóanyagokban megtalálható a nálunk cirkuláló vírustörzs. "Aki beoltatta magát, annak igen jó az esélye, hogy az influenza-A okozta vírus súlyos szövődményes betegségeit elkerüli" - tette egyértelművé.

Ajánlások

Járvány idején fontos a személyes higiénia, a gyakori, meleg vizes kézmosás (ennek hiányában az alkoholos kézfertőtlenítő kendő használata), a zsebkendőhasználat. A zsúfolt helyeket próbáljuk meg kerülni, zárt helyeken gyakran kell szellőztetni, a szabadban pedig ajánlott rétegesen öltözködni. Sokat segít még a vitamindús táplálkozás is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Miközben több más európai ország mellett Ausztriában is vita folyik a munkaidő csökkentéséről, a gazdaság minden területéről mintegy ötezer szereplőt képviselő ipari testület (IV) indítványozta, hogy a csökkentés helyett inkább növeljék a heti munkaidőt 41 órára. A javaslatot felkarolta a kormány egyik legtekintélyesebb minisztere, a szakszervezek azonban tiltakoztak.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 15:01
×
×
×
×