eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: Pixabay

Őrült tempóban terjed az influenza

Csak az elmúlt héten megduplázódott a betegek száma. Egyre több kórházban van látogatási tilalom. Az egyik oltóanyag már elfogyott, de a többi is megfelelő védettséget biztosít - tudta meg az InfoRádió Molnár Zsuzsannától, a Nemzeti Népegészségügyi Központ Járványügyi szakértőjétől.

Magyarországon intenzíven terjed az influenza, a harmadik naptári heti adatok szerint mintegy 38 200 fő kereste fel orvosát influenzaszerű panaszokkal - közölte az InfoRádióban Molnár Zsuzsanna, a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi szakértője.

"Ez a duplája a második héten regisztrált értéknek"

- hívta fel a figyelmet.

Országszerte nő a megbetegedések száma, Fejérben, Borsodban, Baranyában és Tolnában fordultak a legtöbben orvoshoz, Somogy, Komárom és Nógrád megye a legkevésbé érintett.

Az influenzajárvány első hetében, vagyis

a múlt héten a fiatal felnőtteket támadta meg a betegség leginkább, a második hetében "visszaáll a rend", nő a gyermekek aránya, mostanra pedig már a 3-5 évesek a legveszélyeztetettebbek.

Az idei influenzajárvány - Molnár szerint - hasonló a 2014-2015-öshöz, akkor volt olyan hét, amikor egyik hétről a másikra megháromszorozódott a fertőzöttek száma.

Egy járvány hossza 8-12 hét, 4-5 hétig növekszik a betegszám, ezután csökken.

Védőoltást most is van értelme beadatni; Magyarországon telente 6-7 százezer ember oltatja be magát, ami kevesebb ember, mint amennyi jó lenne.

Látogatási tilalmat már csak öt megye kórházaiban nem rendeltek el.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×