eur:
392.93
usd:
366.33
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin
Lezárt utca a strasbourgi karácsonyi vásár közelében, ahol lövöldözés történt 2018. december 11-én. A támadásban hárman meghaltak, tizenketten megsebesültek, közülük hatan kritikus állapotban vannak. Az elkövető, akit már azonosítottak, szökésben van.
Nyitókép: MTI/AP/Jean-Francois Badias

Fordulat a strasbourgi lövöldözés ügyében

A francia belügyminiszter-helyettes szerint nem biztos, hogy terrortámadás történt. Közben kiderült, hogy külföldi, egy thaiföldi állampolgár is van az áldozatok között. Francia rendőrök százai keresik a támadót, aki lehet, hogy már Németországban van.

A tettes indítéka egyelőre nem ismert - mondta Laurent Nunez francia belügyminiszter-helyettes. A hatóságok betiltják a tüntetéseket Strasbourgban és környékén, hogy a biztonsági erők a lőfegyveres ámokfutó elfogására tudjanak koncentrálni. A rendőrség kihallgat öt embert a feltételezett elkövető korábbi rendőrségi ügyeivel kapcsolatban.

Közben megerősítették, hogy a három halálos áldozat egyike egy thaiföldi állampolgár.

Tizenketten sebesültek meg, amikor a 29 éves strasbourgi születésű Cherif Chekatt lövöldözni kezdett egy karácsonyi vásár közelében Strasbourgban. A sebesültek közül hatan kritikus állapotban vannak.

Az egyik áldozat letakart holtteste a strasbourgi karácsonyi vásár közelében, ahol lövöldözés történt 2018. december 11-én. A támadásban hárman meghaltak, tizenketten megsebesültek, közülük hatan kritikus állapotban vannak. Az elkövető, akit már azonosítottak, szökésben van.
MTI/EPA/Patrick Seeger
Az egyik áldozat letakart holtteste a strasbourgi karácsonyi vásár közelében, ahol lövöldözés történt 2018. december 11-én. A támadásban hárman meghaltak, tizenketten megsebesültek, közülük hatan kritikus állapotban vannak. Az elkövető, akit már azonosítottak, szökésben van. MTI/EPA/Patrick Seeger

A támadó indítékai egyelőre ismeretlenek, eddig terrorcselekményként kezelték az ügyet a hatóságok.

Mint arról az Infostart beszámolt, Cherif Chekatt neve szerepel a potenciális nemzetbiztonsági kockázatot jelentő személyek lajstromán. A párizsi főügyész, aki a terrorizmussal kapcsolatos ügyekben illetékes, hangsúlyozta, hogy a tettes indítéka egyelőre még nem ismert.

Christophe Castaner francia belügyminiszter korábban elmondta, hogy

a történtek miatt magasabb terrorkészültségi szintet rendeltek el, megerősítik a határvédelmet és a karácsonyi vásárok körüli biztonsági intézkedéseket is,

hogy elejét vegyék hasonló támadásoknak. Az elkövető két alkalommal is tűzpárbajba keveredett a biztonsági erőkkel kedd este. Egyszer 20 óra 20 perckor, majd 21 órakor.

A miniszter úgy fogalmazott, hogy a fegyveres férfi "terrort hintett" Strasbourg három helyszínén is. Elmondta, hogy a férfi ismert a rendőrség előtt terrorizmushoz nem köthető bűncselekmények miatt. Franciaországban és Németországban is elítélték korábban a gyanúsítottat, aki börtönben is volt. Francia sajtóértesülések szerint a lövöldözés elkövetőjét kedd reggel őrizetbe akarták venni.

A France Info műsorszolgáltató a rendőrségre hivatkozva számolt be arról, hogy a rendvédelmi szervek nem találták otthon a 29 éves, gyilkossági kísérlettel vádolt gyanúsítottat. Két, névtelenséget kérő rendőrségi forrás ugyanakkor azt mondta, hogy a férfi lakását egy rablással összefüggésben kutatták át a hatóságok.

Címlapról ajánljuk

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
A magyar államadósság fontos része, mégis alig tudunk róla valamit: mire jó a Diszkont Kincstárjegy?

A magyar államadósság fontos része, mégis alig tudunk róla valamit: mire jó a Diszkont Kincstárjegy?

Az elmúlt években újra emelkedett a Diszkont Kincstárjegyek (DKJ) aránya a magyar adósságfinanszírozáson belül, azt követően, hogy 2015-2021 között jelentősen visszaesett az állományuk. A Diszkont Kincstárjegy fontos likviditáskezelési eszköz, ezzel tudja ugyanis a finanszírozási igény rövidtávú ingadozását simítani az állam. 2024-ben fontos változások tapasztalhatók ezen a piacon, jelentősen csökkenhet a forgalomban lévő sorozatok száma és hamarosan elindulhat a csereaukciós rendszer.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×