eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Gáza, 2018. május 15.Palesztin tüntetők égő gumiabroncsok füstjében bontják az Gázai övezetet Izraeltől elválasztó szögesdrótkerítést Gáza városától keletre 2018. május 14-én. A nap folyamán több tízezer palesztin tiltakozott az amerikai nagykövetség Tel-Avivből Jeruzsálembe való átköltöztetése miatt. A palesztin övezet és Izrael határán zajló összecsapásokban 58 palesztin vesztette életét, és közel háromezren megsérültek az izraeli hadsereg fegyveres válaszlépése nyomán. (MTI/EPA/Mohamed Szaber)
Nyitókép: MOHAMED SZABER

Több ország bojkottálta a jeruzsálemi amerikai nagykövetség megnyitóját

Az izraeli elnök dicső napnak és történelmi tettnek nevezte, hogy az Egyesült Államok Jeruzsálembe költöztette nagykövetségét. Az Európai Uniót mindössze négy állam képviselte az ünnepségen, a többség tiltakozásul távol maradt az eseménytől.

Tegnap hivatalosan is megnyitották az Egyesült Államok jeruzsálemi nagykövetségét. Az átmeneti helyet az eddig is Jeruzsálemben működő amerikai konzulátus épületében alakították ki, miközben a gázai övezetben az izraeli határ mentén összecsapások voltak a nagykövetség áthelyezése ellen tüntető palesztinok, és az izraeli hadsereg között, valamint a jeruzsálemi megnyitóünnepségen is tüntetések is zajlottak.

Donald Trump amerikai elnök videóüzenetében megerősítette, Jeruzsálemet tartja Izrael fővárosának.

"Az Egyesült Államok mindig jó barátja marad Izraelnek, és partnere a szabadság és béke megteremtésében"

- mondta az amerikai elnök. Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök dicsőségesnek nevezte a napot.

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök dicsőségesnek nevezte a napot.

"Micsoda dicső nap, emlékezzetek erre a percre, Trump elnök felismerte a történelmet, és történelmet csinált"

- fogalmazott az izraeli miniszterelnök.

Az amerikai nagykövetség Jeruzsálembe helyezését számtalan nemzetközi kritika érte, a legtöbb európai ország bojkottálta is a megnyitóünnepséget, amelyen csupán négy uniós állam képviseltette magát: Ausztria, Csehország, Románia, és Magyarország.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×