eur:
393.84
usd:
367.81
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Pahoa, 2018. május 4.Füst és hamu száll fel a Kilauea tűzhányó kráteréből a Hawaii-szigeti Pahoa város közelében 2018. május 2-án, miután 5-ös erősségű földrengés rázta meg a csendes-óceáni szigetet. A földmozgás nyomán részlegesen beomlott a kürtő és új repedések keletkeztek a vulkán oldalában, amelyekből forró pára és láva került a felszínre. A hatóságok figyelmeztetést adtak ki a térség lakott Leilani körzetében. (MTI/EPA/Bruce Omori)
Nyitókép: BRUCE OMORI

Tízezer embernek kell óvóhelyre vonulnia a hawaii vulkánkitörés miatt - galéria

Kibővítették a kimenekítendők körét a hatóságok Hawaii szigetén a Kilauea vulkán kitörése miatt.

Korábban a vulkán közvetlen szomszédságában élőket szólították fel távozásra, most a Leilani körzet teljes lakosságát, mintegy tízezer embert figyelmeztettek arra, hogy vonuljanak óvóhelyre.

Az amerikai földtani intézet (USGS) tájékoztatása szerint csütörtök délután újabb repedések keletkeztek a vulkán oldalában, amelyekből forró pára és láva került a felszínre. A Kilauea lejtőjét újabb lávafolyam lepheti el, és további repedések keletkezhetnek.

Korábban több tucatnyi kisebb földmozgást követően ötös erősségű rengés rázta meg a területet. A szeizmikus tevékenység felerősödése újabb, nagyobb kitöréssel fenyeget.

Hawaii az azonos nevű szigetvilág területileg legnagyobbika. A több mint 30 éve folyamatosan aktív Kilauea vulkánból kiömlő kőzetfolyadék 1983 és 1990 között több mint 180 házat semmisített meg.

Címlapról ajánljuk

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×