eur:
393.84
usd:
367.9
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Phenjan, 2017. április 15.Kim Dzsong Un elsőszámú észak-koreai vezető, a Koreai Munkapárt első titkára a nagyapja, a kommunista Észak-Koreát megalapító Kim Ir Szen születése 105. évfordulójának alkalmából rendezett phenjani katonai díszszemlén 2017. április 15-én. (MTI/EPA/Hou Hvi Jung)
Nyitókép: Hou Hvi Jung

Észak-Korea szorgalmasan készül

Kim Dzsong Un észak-koreai vezető tájékoztatta az állampárt vezetését arról, hogy milyen elképzelései vannak az Egyesült Államokkal folytatandó tárgyalásokról - jelentette az állami média, ami az első alkalom volt a téma hivatalos említésére az országban.

A Koreai Munkapárt Központi Bizottsága Politikai Bizottságában hétfőn lefolytatott megbeszélésen a KCNA hírügynökség jelentése szerint az nem szerepelt, hogy az észak-koreai vezető és Donald Trump amerikai elnök várhatóan májusban vagy júniusban személyesen is találkozik, de arra utaltak, hogy Phenjan szorgalmasan készíti elő a találkozót, és hamarosan fontos események közeledtét akarja tudatni a társadalommal.

Kim Dzsong Un ezenkívül beszélt arról is, hogy milyen témákat tervez megtárgyalni Mun Dzse In dél-koreai elnökkel a Panmindzson határfalu déli részén lévő Béke Házban április 27-én, és "mélyrehatóan elemezte az észak-déli kapcsolatokat". A Munnal tervezett találkozó helye és ideje szintén most szerepelt először a hivatalos észak-koreai médiában. Kim "dicsérte a Korea-közi kapcsolatok fejlődésének legújabb irányát és az észak-koreai-amerikai párbeszéd kilátásait" - írta a KCNA.

Trump márciusban jelentette be azt a történelmi jelentőségűnek szánt eseményt, hogy személyesen találkozik Kim Dzsong Unnal, és hétfőn közölte, hogy erre várhatóan májusban vagy június elején kerítenek sort, valamint reményei szerint megállapodnak majd abban, hogy Észak-Korea felszámolja nukleáris fegyvereit.

Kim Dzsong Un a megbeszélésen ismertette terveit Észak-Korea általában vett nemzetközi kapcsolataival kapcsolatban is, és a politikai bizottság jóváhagyta az ország idei költségvetési tervét, amelyet beterjesztenek a szerdán kezdődő parlamenti ülésszakon. Az észak-koreai parlament, a Legfelsőbb Népi Gyűlés évente egyszer ülésezik.

Az észak-koreai hivatalos média mindeddig nem közölt szinte semmit Kim meglepő közelmúltbeli diplomáciai kezdeményezéseiről Washingtonnal és Szöullal kapcsolatban, csak arról számolt be, hogy az észak-koreai vezető márciusban Pekingben tárgyalt Hszi Csin-ping kínai elnökkel. Kimnek a pekingi volt az első külföldi útja azóta, hogy apja, Kim Dzsong Il halála után 2011-ben hatalomra került.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×