eur:
392.92
usd:
366.44
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Vitatott módszer segíthet két büntetőügy megoldásában

A németek 78 százaléka helyeselné, ha a hatóságok a korszerű orvostudomány eszközeivel pontosan megállapítanák azoknak a fiatal menekülteknek az életkorát, akik hivatalos dokumentumok nélkül érkeznek Németországba. A felmérés a DIE WELT című napilap megbízásából készült, miután Freiburgban és Ludwigshafenban is egy afgán fiatalember áll bíróság előtt gyilkosság címén. A hozzátartozók nélkül érkezett kiskorúak jóval előnyösebb helyzetet élveznek, mint a többi menekültek és bűncselekmények elkövetése esetén is enyhébb büntetés vár rájuk.

A Freiburgban és Ludwigsburgban gyilkosság elkövetésével vádolt afgán fiatalemberek kiskorúnak vallják magukat, azonban az orvos-szakértők véleménye szerint mindketten jóval túllépték a nagykorúság határát. Ez azt is jelenti, hogy felnőttként a törvény teljes szigorával kell számoljanak, ha bizonyítást nyer az ellenük felhozott vád.

A magát 16 vagy 17 évesnek valló Husszein K. Freiburgban tavaly megerőszakolt, majd megölt egy diáklányt. A törvényszéki szakértők Husszein K.-t legalább 22 évesnek tartják. Hasonló állítással védekezik a ludwigsburgi bíróság előtt az az afgán fiatalember is, aki 15 éves német barátnőjét fényes nappal a kandeli bevásárlóközpont előtt leszúrta.

Most a kereszténypártok több vezető képviselője akciót kezdett annak érdekében, hogy a korszerű orvostudomány eszközeivel állapítsák meg a hivatalos személyazonossági okmányok nélkül érkezett és a nagykorúság határán álló fiatalok életkorát. Törvényszéki orvosszakértők szerint ezt manapság már legfeljebb egy év eltéréssel meg lehet határozni.

A menekültek jogainak védelmére alakult orvos-szövetség tiltakozott a kezdeményezés ellen, ugyanis az eljárást bizonytalannak és az egészségre veszélyesnek tartja, mert egyebek között röntgenfelvételt is igénybe vesznek az életkor-megállapításához. A két perrel kapcsolatban a DIE WELT című újság felmérést közöl, amelynek értelmében a lakosság 78 százaléka is támogatja a nagykorúság határán álló menekültek életkorának orvosi eszközökkel történő meghatározását.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Nagyjából a Magyar Nemzeti Bank várakozásainak megfelelő adatokat vár idén a magyar gazdaságtól Isépy Tamás, a Századvég makrogazdasági üzletágvezetője és Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője. Úgy vélik, az elmúlt időszak gazdasági válságainak egyik legfőbb tapasztalata, hogy sokkal több váratlan helyzetre kell felkészülnie a világnak.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×