eur:
394.18
usd:
368.02
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk

Muszlimellenes támadás: halálra késeltek két embert Portlandben

Halálra késelt két embert egy vonaton az egyesült államokbeli Portlandben egy férfi, aki muszlim külsejű fiatal lányokat inzultált - közölte a rendőrség.

Az eset fényes nappal történt egy elővárosi vonaton péntek délután. A támadó a vonaton utazó két tinédzser lánynak muzulmánokat gyalázó szitkokat kiabált, fenyegetőzött. Három férfi utas a lányok védelmében közbelépett, és próbálták a férfit lecsillapítani, aki kést rántott, és mindhárom utast megszúrta. Egy 53 éves férfi a helyszínen, egy 23 éves fiatalember pedig a kórházban meghalt. A harmadik utast, egy 21 éves fiatalt súlyos sebekkel ápolják.

A 35 éves, büntetett előéletű támadót rövid időn belül elfogták. Sajtóhírek szerint a férfi - Facebook-profilja alapján - rasszista, szélsőséges nézeteket vall.

A vonaton utazó egyik tinédzser lány anyja egy oregoni újságnak elmondta: 16 éves, színes bőrű lánya muszlim, fejkendőt viselő barátnőjével utazott együtt. A támadó azt ordította, "a muszlimoknak meg kell halniuk, évek óta gyilkolják a keresztényeket".

Az Amerikai-Iszlám Kapcsolatok Tanácsa (CAIR), az amerikai muszlim közösségeket összefogó gyűjtőszervezet az eset után kiadott közleményében úgy fogalmazott: annak hátterében, hogy egyre nő a muszlimellenes incidensek száma, részben Donald Trump amerikai elnök bevándorlóellenes retorikája, illetve a militáns iszlamista csoportokra való összpontosítása áll.

Ted Wheeler, Portland polgármestere sajtótájékoztatóján a lányok védelmében fellépő utasok bátorságát és önzetlenségét méltatta, és kijelentette: "hősökként haltak meg egy rettenetes rasszista erőszakcselekmény következtében".

Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×