eur:
393.84
usd:
367.81
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Külföldre kerül az olaszok szemete

Szemétháború Renzi és az Öt Csillag Mozgalom között .

Seprűvel a kezében takarította Róma utcáit Matteo Renzi a balközép Demokrata Párt (PD) főtitkára vasárnap annak a kampánynak a keretében, amelyet Virginia Raggi az ellenzéki Öt Csillag Mozgalom (M5S) római főpolgármestere ellen indított az olasz fővárost ellepő hulladék miatt.

A PD politikusai és önkéntesei - citromsárga pólóban - Róma negyvenhárom különböző helyszínén takarítottak. Parkokban, utcákon, tereken szedték össze a szemetet. Az akciót Matteo Renzi hirdette meg egy héttel ezelőtt, amikor hivatalosan is beiktatták a PD főtitkári székébe.

A várostakarítás Matteo Renzi kampányának első látványos kezdeményezése volt, amellyel már a következő olasz parlamenti választások megnyerésére készül a PD politikai vetélytársának tartott M5S-szel szemben.

Rómában az utóbbi hetekben ismét akadozott a hulladék elszállítása, és az utcákon felgyülemlett a szemét. A felmérések szerint az olasz fővárosban élők a hiányos köztisztaságot jelölik meg Róma kiemelt problémái között. Utoljára 2015 nyárán lepte el hulladék Róma utcáit, és akkor a szeméthelyzet, valamint a korrupciós botrányok Ignazio Marino PD-főpolgármester lemondásához vezettek.

A PD akcióját megelőzve a római köztisztasági vállalat (Ama) a héten rendkívüli takarítást tartott.

Virginia Raggi irónikus videóüzenetben gratulált Matteo Renzinek és a PD-nek, hogy eltakarítja azt, amivel "az utóbbi 20 évben a PD-főpolgármesterek szennyezték be az olasz fővárost". Raggi szerint az egyszeri takarítás nem volt más, mint a PD választási reklámja.

A PD és az M5S szópárbaját Maurizio Gasparri a jobbközép Hajrá Olaszország (FI) politikusa "szemetesek harcának nevezte". Silvio Berlusconi a FI elnöke pedig emlékeztetett, hogy a Rómát magába foglaló Lazio tartományt PD politikus vezeti, így a PD szintén felelős a Rómát sújtó örökös szemétproblémáért.

A tízezer dolgozót foglalkoztató Ama nem bírja tisztán tartani Rómát, amely naponta 5 ezer tonna háztartási hulladékot termel. Ebből 2100 tonna szelektáltan gyűjtött, a maradék 2900 tonna részben Lazio tartomány hulladék-feldolgozóiba kerül, többségében azonban külföldre szállítják. A római önkormányzat tavaly kötött több éves szerződést Ausztriával, ennek értelmében hetente ezer tonna nem szelektált háztartási hulladékot szállítanak Ausztriába vasúttal,tonnánként 140 euróért.

Címlapról ajánljuk

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×