eur:
392.37
usd:
366.01
bux:
66803.48
2024. április 26. péntek Ervin

Új részletek a párizsi merénylőről

Francois Molins francia ügyész pénteken terrorcselekménynek minősítette az előző esti rendőrök elleni párizsi támadást, amelynek elkövetőjeként a 39 éves Karim C.-t nevezte meg.

Molins szerint a férfi zsebéből hullhatott ki az Iszlám Állam terrorszervezetet dicsőítő, kézzel írott üzenetet tartalmazó papírlap, amelyet a helyszínen találtak.

Korábban rendőrségi forrásokra hivatkozva a 39 éves Karim Cheurfi francia állampolgárként azonosították a hírügynökségek az elkövetőt.

Az ügyész elmondta: a több bűncselekmény miatt elítélt, hosszú szabadságvesztést letöltött férfi nem mutatta radikalizálódás jeleit. Jelenleg vizsgálják, hogy a férfi hogyan juthatott fegyvereihez, illetve voltak-e segítői. A 39 éves egy Kalasnyikov gépkarabélyból nyitott tüzet a rendőrökre.

Karim Cheurfi csütörtökön 21 óra után nem sokkal nyitott tüzet egy rendőrbuszra a Diadalív közelében, a Champs-Élysées sugárúton. A merénylőt agyonlőtték. A belügyminisztérium hivatalos tájékoztatása szerint egy rendőr meghalt, két másik pedig súlyosan megsérült.

Molins megerősítette a korábbi értesüléseket, miszerint

a támadó járművében további lőfegyvereket

és egy Koránt is találtak.

A 39 éves férfinek nem volt foglalkozása, és többször is összeütközésbe került a rendőrséggel rablás, illetve három rendbeli emberölési kísérlet vádjával. 2005-ben tizenöt évi börtönre ítélték, amiért megpróbált megölni egy közrendvédelmi rendőrtanulót és annak fivérét. A férfi egy lopott autóval karambolozott, amikor a fivérek megpróbálták elfogni, a nála lévő revolverrel rájuk lőtt, és súlyosan megsebesítette őket. Két nappal később megpróbált megölni egy másik rendőrt, akinek az előállítás közben elvette a fegyverét. 2013-ban helyezték szabadlábra, majd 2014-ben rablás miatt ismét elítélték, és 2015-ben szabadult feltételesen. A börtönben nem lehetett észrevenni rajta a radikalizálódás jeleit. Az idei év elején ismét felfigyeltek rá a hatóságok, mivel állítólag rendőrök meggyilkolásával fenyegetett, ugyanakkor ezt nem tudták kellőképpen rábizonyítani.

Az Iszlám Állam terrorszervezet szokatlan gyorsasággal jelentkezett a merénylet elkövetőjeként.

Címlapról ajánljuk

Titokzatos nagy vásárlás előtt az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×