eur:
394.16
usd:
365.31
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Orbán Viktor: Grúzia közelebb van, mint gondolnánk

Orbán Viktor: Grúzia közelebb van, mint gondolnánk

Minden feltétel adott a sikeres magyar-grúz gazdasági együttműködéshez - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a magyar-grúz üzleti fórumon, pénteken Tbilisziben. Néhányan a CEU mellett és Orbán politikája ellen tüntettek, egy másik csoport pedig a politikáját támogató transzparensekkel jelent meg.

A fórumot lezáró beszédében Orbán Viktor hangsúlyozta: a politikai vezetők mindent megtettek, amit lehet a gazdasági együttműködés ösztönzéséért, a két ország politikai kapcsolatai tökéletesek. Továbbá Magyarország és Grúzia földrajzi és kulturális szempontból is közel áll egymáshoz - mutatott rá.

Magyarország gyakran kap híreket Grúzia és Oroszország konfliktusáról, de a gazdasági együttműködés nem függ ettől a konfliktustól - vélekedett. Közölte: a grúz külpolitika stabil és megbízható, és Magyarország támogatja Grúzia területi integritását.

Ezzel gyakorlatilag visszatért 2008-as, a grúziai orosz agresszió idején kifejtett álláspontjához - idézte fel a hvg.hu. Orbán Viktor akkor azt mondta, "Oroszország egy másik független állam, Grúzia területén katonai akciókat hajt végre. Ez az a tény, amiről nekünk véleményt kell kialakítani. Minden más csak mellébeszélés, önfelmentés és a szocializmusból itt maradt erkölcsi relativizmus maradványa. Ezért azt javaslom, hogy beszéljünk egyenesen és világosan: ami katonai agresszió, az katonai agresszió."

Arról is beszélt, hogy a két ország közelebb van, mint gondolnánk, "Grúzia nem a világ vége".

A miniszterelnök megerősítette, hogy Grúzia azon nagyon kevés országok egyike, amelyről Magyarország elmondhatja: sosem volt konfliktusa vele a múltban, nincs a jelenben sem, és a jövőt illetően is erre törekednek.

Úgy látja, a gazdasági együttműködést segíti az Eximbank hitelkerete, a látogatás alkalmával aláírt megállapodások, valamint a közvetlen légi összeköttetés a két ország között. Ugyancsak előnyös, hogy Grúzia vízummentességet kap az EU-tól - tette hozzá.

Orbán Viktor: Grúzia közelebb van, mint gondolnánk

Orbán Viktor: Grúzia közelebb van, mint gondolnánk

Ellene és mellette is demonstráltak

Az MTI fotói alapján Orbán Viktor ellen és mellett is demonstráltak a rendezvény idején.

A Marriott Hotel előtt összegyűlt tömeg egy része kifütyülte a magyar miniszterelnököt, amikor kiszállt az autóból.

Időközben a CEU közölte: amerikai szenátorok szólították fel Orbán Viktort: működjön együtt a CEU-val.

Giorgi Kvirikasvili grúz miniszterelnök kiemelte: bár országában csak négymillió ember él, ezért kis piacnak tűnhet, de Grúzia regionális szerepe jelentős, fontos kereskedelmi útvonalak találkozásánál fekszik Európa és Ázsia között, és az ország dinamikusan fejlődik.

Elmondta: a kétoldalú együttműködés a magyar miniszterelnök látogatásával tovább erősödik. Folytatják a kapcsolatépítést minden területen, így a legfontosabb, a gazdaság területén is - hangoztatta.

A grúz kormányfő országa előnyeit sorolva közölte: az elmúlt években komoly fejlődést értek el, gazdaságpolitikájuk elkötelezett a fejlődés mellett, továbbá eltökéltek a demokrácia erősítése és a gazdasági növekedés serkentése mellett.

Kijelentette: Grúziáé az egyik legliberálisabb kereskedelempolitika a világon, egyik fő célja a világ vezető piacainak elérése, ezért nagyon jó üzleti környezet megteremtésére törekszik.

Magyarország fontos kereskedelmi és gazdasági partner, amellyel szeretnének szorosabb együttműködést kialakítani - zárta szavait Giorgi Kvirikasvili.

  • A kormányfő több tárcavezető és egy üzleti delegáció kíséretében kétnapos hivatalos látogatást tesz Grúziában. Péntek délelőtt megkoszorúzta a Hősi Emlékművet, majd Giorgi Kvirikasvilivel tárgyalt.
  • Az üzleti fórumot követően, programja végén a magyar miniszterelnök megbeszélést folytat Giorgi Margvelasvili grúz államfővel és Irakli Kobakhidze parlamenti elnökkel.
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×