eur:
390.67
usd:
365.02
bux:
68285.88
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
Képmutatással vádolják Donald Trumpot

Képmutatással vádolják Donald Trumpot

Újabb elnöki rendeletet adott ki Donald Trump - ezúttal arra kötelezve az amerikai kormányzatot, hogy a közbeszerzések során amerikai termékeket és szolgáltatásokat vásároljanak. A bírálók viszont képmutatással vádolják az elnököt.

„Vásároljatok amerikai termékeket és vegyetek fel amerikai dolgozókat” – így foglalható össze a legújabb Trump-rendelet üzenete.

Az elnök már a választási kampány során sem rejtegette, hogy protekcionista gazdaságpolitikát kíván folytatni.

„Ezzel a lépéssel komoly üzenetet küldünk a világnak. Megvédjük dolgozóinkat, munkahelyeinket és végre Amerikát állítjuk az első helyre”- mondta az elnök egy szerszámgyártó üzemben tartott fellépésén.

Nem kellett azonban sokat várni a bírálatokra, amelyekben a leggyakrabban használt szó a „képmutatás”.

Az üzletember Donald Trump családi kezelésbe adott cége ugyanis 12 különböző országban gyárt termékeket. A Trump-bútorokat például részben Törökországban és Németországban állítják elő. A Trump-vodkát Hollandiában, a Trump-sportdzsekiket pedig Indiában – állítja az ügyben nyomozó Washington Post.

A Trump-cég ráadásul abban a Kínában gyárt szemüvegeket, amely – az elnök korábbi megjegyzése szerint – „megerőszakolja Amerikát”.

Mindezek azonban nem tartották vissza a Fehér Ház urát attól, hogy megjegyezze:

„Végre kiállunk a dolgozóink és cégeink mellett. Ezután már nem engedjük meg az idegen cégeknek, hogy állami megrendeléseket csaljanak el a mi vállalataink és munkásaink elől”.

A rendelet külön kitér a külföldi munkavállalók alkalmazására, akik az úgyenevezett HB-1 vízummal, ideiglenesen dolgozhatnak az Egyesült Államokban. Trump azzal vádolta meg a cégeket, hogy ezzel a szabállyal „visszaélve” idegeneket vesznek fel, akik kevesebb pénzért hajlandók dolgozni, mint az amerikaiak.

Sürgette, hogy HB-1 vízumot csak a „különösen magasan kvalifikált és jól megfizetett” jelentkezők kaphassanak.

A rendelet ugyanakkor nem tért ki a H-2B vízumra, amely idénymunkások alkalmazását teszi lehetővé. Trump floridai Mar-a-Lago birtokán – ahol Hszi csin-Ping kínai elnökkel is tárgyalt – közel 250 ilyen külföldi munkás dolgozik – utal az amerikai Munkaügyi Minisztérium adataira az Independent című lap.

Az elnök közben úgy tűnik honfitársai kollektív amnéziájában reménykedik, amikor külföldi munkásokat emleget: neki ugyanis hosszú éveken át kellett pereskednie azért, mert a New York-i Trump torony építésekor – egy alvállalkozó útján – szabályos papírokkal nem mindig rendelkező, hiányos védőfelszereléssel dolgozó és jócskán alulfizetett lengyel bontómunkásokat alkalmazott.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
Valami nagyon nem stimmel a magyar gazdaságban

Valami nagyon nem stimmel a magyar gazdaságban

Már meghallgatható a Portfolio Checklist keddi adása. A műsor első részében arról volt szó, hogy miért lett Magyarország Európa második legszegényebb országa a lakossági fogyasztás alapján és miért hagyta le a román fizetések vásárlóereje a magyarét. Ezek mellett szó volt a friss GDP-adatról is. Vendégünk volt Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője. A második részben az OTP rejtélyes bankfelvásárlásáról kérdeztük Nagy Viktort, a Portfolio vezető részvénypiaci elemzőjét, aki azt is tudni véli, hogy melyik bank lehet az OTP kiszemeltje.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×