eur:
393.82
usd:
365.65
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Újabb fordulat a testvérgyilkosság ügyében

Észak-Korea hétfőn kiutasította Malajzia nagykövetét válaszul arra, hogy két napja Malajzia tette ugyanezt Észak-Korea nagykövetével azzal összefüggésben, hogy februárban a Kuala Lumpur-i repülőtéren meggyilkolták Kim Dzsong Un észak-koreai vezető féltestvérét, Kim Dzsong Namot.

A KCNA észak-koreai hírügynökség jelentése szerint Malajzia észak-koreai nagykövetét nemkívánatos személynek nyilvánították, és utasították, hogy 48 órán belül hagyja el az országot.

Szombaton ugyanez történt Észak-Korea malajziai nagykövetével. Kiutasításának közvetlen oka az, hogy bírálta, ahogyan Malajzia Kim Dzsong Nam meggyilkolásának ügyét kezeli, amivel megsértette a diplomáciai etikettet. Najib Razak miniszterelnök egyenesen "diplomáciai faragatlanságnak" nevezte a diplomata nyilatkozatait.

A észak-koreai nagykövet hétfőn már el is hagyta Malajziát, Pekingen keresztül indult haza.

Ugyancsak hétfőn a Malajziai Labdarúgó Szövetség bejelentette: a kormány biztonsági megfontolásokból megtiltotta a maláj válogatottnak, hogy Észak-Koreába utazzon. A csapatnak március 28-án lett volna selejtező mérkőzése a 2019-es Ázsia Kupára az észak-koreai válogatottal a kommunista ország fővárosában.

Kim Dzsong Namot, a néhai diktátor, Kim Dzsong Il legidősebb fiát február 13-án gyilkolták meg a Kuala Lumpur-i repülőtéren. Két nő mérgező anyagot kent az arcára. A vizsgálatok során kiderült, hogy az ENSZ által vegyi fegyvernek minősített VX idegméreg okozta Nam halálát.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 29. 09:00
×
×
×
×