eur:
392.26
usd:
366.78
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Világvallások: 2050-re minden 10. európai muzulmán vallású lesz

2010-ben a Föld lakosságának körülbelül 23 százaléka volt muszlim. A kereszténység után jelenleg az iszlám a világ második legnagyobb létszámú, egyben a leggyorsabban növekvő vallása – idézte az ATV a Pew Research Center legfrissebb elemzését.

Ha a jelenlegi demográfiai trendek folytatódnak, a Pew Research Center kutatóintézet legfrissebb vallási jelentése szerint a század végéig a muszlimok száma várhatóan meghaladja a keresztények számát.

A világ muszlim lakosságának csak mintegy 20 százaléka él a közel-keleti és az észak-afrikai régióban. A muszlimok többségének (62%) az ázsiai-csendes-óceáni térség ad otthont, és a kutatók ide sorolták az Indonéziában, Indiában, Pakisztánban, Bangladesben, Iránban és Törökországban található nagy populációkat is.

Jelenleg Indonézia a világ legnagyobb muzulmán lakosságú országa, de a Pew Research Center előrejelzése szerint 2050-re India veszi át a helyét: a többségében hindu lakosságú országban addigra már több mint 300 millió muzulmán fog élni - írja az atv.hu.

A muszlim népesség Európában és Amerikában is folyamatosan növekszik. Az előrejelzések szerint

2050-re az összes európai 10 százaléka lesz muszlim, míg az USA-ban addigra
a muszlimok alkotják majd a népesség 2,1 százalékát,

ami meghaladja a magukat zsidónak vallók arányát.

A kutatók szerint a muzulmán populáció látványos növekedésének titka elsősorban az, hogy a muszlimok több gyermeket vállalnak, mint más vallási csoportok tagjai. Egy iszlám hitű nőre világszerte átlagosan 3,1 gyermek jut, míg az összes többi vizsgált valláshoz tartozó nőre összesen 2,3.

Ráadásul a muszlimok átlagéletkora legalább hét évvel hosszabb, mint az összes többi jelentősebb vallási csoport tagjaié.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×