INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

Rakétateszteléssel fitogtatja erejét Irán

InfoRádió / MTI
Irán két héttel ezelőtt sikeresen tesztelt közepes hatótávolságú ballisztikus rakétákat - számolt be hétfőn egy magas rangú katonai tisztségviselőre hivatkozva a Tasnim iráni állami hírügynökség.

Az iszlám köztársaság az elmúlt évben folyamatosan munkálkodott - saját közlése szerint védelmi célokat szolgáló - hagyományos robbanófejekkel felszerelt rakétái pontosságának és hatótávolságának fejlesztésén, Teherán álláspontja szerint elsősorban azzal a céllal, hogy hatékonyabban rettentse el Izraelt, amelyet legnagyobb ellenségének tart a térségben.

"Kétezer kilométeres hatótávolságú, nyolc méteres hibahatárral bíró rakéta tesztjét hajtottuk végre. Ez a hibahatár gyakorlatilag teljes pontosságot jelent" - mondta Ali Abdullahi iráni dandártábornok.

Ali Hamenei ajatolláh, Irán legfőbb vallási és politikai vezetője március végén kijelentette: a rakéták, nem pedig tárgyalások jelentik a kulcsot az iszlám köztársaság jövőjéhez.

Legutóbb márciusban hajtott végre ballisztikusrakéta-teszteket a befolyásos Forradalmi Gárda, amely szerint a kísérletek célja az volt, hogy megmutassák Irán - hagyományos, nem-nukleáris eszközökkel való - elrettentő erejét.

Az Egyesült Államok és számos európai hatalom is azt állítja: az iráni rakétakísérletek megsértették az ENSZ Biztonsági Tanács (BT) határozatát. A BT 2231-es számú határozata szerint Teheránnak tartózkodnia kell minden olyan tevékenységtől, amely nukleáris töltet hordozására tervezett ballisztikus rakétákkal kapcsolatos, így a ballisztikusrakéta-technika alkalmazásával történő rakétaindításoktól is.

Habár számos nyugati ország megkezdte az iráni atomprogram miatt Teheránra kivetett szankciói feloldását, Washington az emberi jogok megsértése, terrorszervezetek feltételezett támogatása és ballisztikusrakéta-programja miatt továbbra is büntetőintézkedésekkel sújtja Iránt.

A címlapról ajánljuk