eur:
394.18
usd:
369.51
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Üzemanyag-szállító teherautóval ütközött két busz Afganisztánban

Súlyos, mintegy ötven ember halálát okozó közúti baleset történt vasárnap Afganisztánban: két autóbusz egy üzemanyag-szállító teherautóval ütközött, ami hatalmas robbanást idézett elő - közölték a hatóságok.

A szerencsétlenség az ázsiai ország keleti részén található Gázni tartomány Mokor nevű körzetében történt.

Dzsavid Szalangi, a gázni kormányzó szóvivője elmondta, hogy a két autóbusz - amelyeken nagyjából 125-en utaztak - Kabulból Kandahárba tartott, amikor belerohant egy szembejövő üzemanyag-szállító tartálykocsiba. Az ütközés nyomán tűz keletkezett, amely pillanatok alatt beborította mindhárom járművet.

A szóvivő közölte, hogy a hadsereg egységei a helyszínre siettek és sikerült kimenteniük néhány utast a lángok fogságából. Az utasok többsége, 73 ember azonban meghalt, többtucatnyian pedig megsérültek, utóbbiakat a gázni és kandahári kórházakba szállították, sokak állapota válságos. A hatóságok szerint a halálos áldozatok száma tovább emelkedhet. Az egészségügyi minisztérium egyik szóvivője elmondta, hogy a legtöbb halálos áldozat a felismerhetetlenségig megégett.

A szerencsétlenség még a közismerten veszélyes országutakkal rendelkező Afganisztánban is súlyosnak számít, de egyelőre nincs arra utaló jel, hogy egy közúti balesetnél többről lenne szó. A térséget egyébként erőteljesen érinti a tálib szélsőségesek lázadása, így sok buszsofőr a veszélyesebb övezeteken keresztül vezető útszakaszokon figyelmetlenül és nagyon nagy sebességgel közlekedik, nehogy tálib fegyveresek keresztezzék útját. A vasárnapi szörnyű baleset egyik túlélője - aki csupán kisebb sérüléseket szenvedett - azt mondta, hogy a buszsofőr "úgy vezetett, mint egy őrült". "Az utakon közlekedő sofőrök többsége drogozik, hasist, ópiumot fogyaszt, ez köztudott. Senki nem ellenőrzi őket" - tette hozzá.

A közösségi oldalakra feltöltött fényképeken látható, hogy a baleset helyszínén sűrű fekete füst száll a levegőbe a kiégett autóbuszok roncsai felett.

Három évvel ezelőtt 45-en vesztették életüket egy hasonló balesetben Kandahár tartomány déli részén. Akkor egy autóbusz és egy üzemanyag-szállító tartálykocsi ütközése okozta a tragédiát.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×