Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Nem tud hivatalban maradni az ír kormánykoalíció

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Tartja ugyan stabilan népszerűségét Enda Kenny ír miniszterelnök pártja, de ez nem elegendő ahhoz, hogy koalíciós kormánya hivatalban tudjon maradni a pénteken tartandó parlamenti választás után - derül ki a The Irish Times című napilapban hétfőn közzétett felmérés eredményeiből.

A közvélemény-kutatásból arra lehet következtetni, hogy az Enda Kenny vezette jobbközép Fine Gael (Egyesült Írország Pártja) visszanyerte a népszerűség-csökkenést, amit az előző két hét végén készített felmérések mutattak ki, és továbbra is 28 százalékon van. Ez kevesebb a választási kampány kezdetekor mért támogatottságnál és a 2011-es választáson szerzett 36 százalékos szavazataránynál.

Kenny kampányának célja, hogy pártja hatalmon maradjon a kisebbik koalíciós partnerrel, a balközép Munkáspárttal, amely azonban a közelmúltban közzétett négy közvélemény-kutatás közül három szerint vesztett népszerűségéből, és jelenleg hatszázalékos támogatottságot tud csak felmutatni. A két pártnak együttvéve még tíz százaléknyi szavazata hiányzik ahhoz, hogy parlamenti többséget tudjanak alkotni, de ezt a független jelöltekkel vagy kisebb pártokkal sem tudnák elérni, vagyis stabil többség csak a Fine Gael és régi ellenlábasa, az Írország békés újraegyesítését küzdő ellenzéki Fianna Fáil (Köztársasági Párt) összefogása révén jöhet létre. Ez azonban példátlan szövetség lenne az ország történelmében, mert jóformán az államalapítás, majdnem száz év óta mindig váltották egymást a hatalmon.

A Fianna Fáil népszerűsége két százalékkal, 23 százalékra nőtt a baloldali ellenzéki Sinn Féin kárára, amelynek támogatottsága négy százalékkal, 15 százalékra esett.

Ha egyik párt sem lesz képes koalíciós kormányt alakítani a választások után, akkor a spanyolországihoz hasonló, zsákutcába vezető politikai instabilitás korszaka következhet, vagy új választásokat írnak ki.

Az The Irish Times szerint ilyen esetben a két pártra komoly nyomás fog nehezedni, hogy félretéve az ellentéteket, nagykoalíciót hozzanak létre. Ez "keserű pirula" lenne mindkét párt számára, kiváltképpen azért, mert ebből hasznot húzhat a Sinn Féin, és a legerősebb ellenzéki párttá nőheti ki magát - írta az újság.