eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Japán kémekről cikkezik a kínai média

Kémkedés gyanúja miatt őrizetbe vettek egy japán nőt Sanghajban és sajtóértesülések szerint hasonló okok miatt további három japán állampolgár ellen is eljárás folyik Kínában - jelentette a kínai Global Times című napilap hétfőn.

Az ötvenes éveiben járó tanárnő egy tokiói nyelviskolában dolgozott, s az utóbbi időben több alkalommal is járt Kínában. Utazásainak célja nem ismert, az ellene felhozott vádakat sem hozták nyilvánosságra, de a pekingi külügyminisztérium nem erősítette meg a júniusi esettel kapcsolatos értesülést.

A kínai újság által idézett japán Aszahi Simbun című lap úgy tudja, egy kínai születésű, de japán állampolgársággal rendelkező illetőről van szó.

A kínai hatóságok szeptember 30-án közölték, hogy elfogtak két japán állampolgárt, akik a gyanú szerint információt gyűjtöttek a japán hírszerző ügynökségnek. Egyiküket az Észak-Koreával határos Liaoning tartományban, a másikat a kelet-kínai Csöcsiang tartományban vették őrizetbe egy katonai létesítmény közelében. Egy 60-as éveiben járó japán férfit Pekingben tartanak fogva.

Tokió ez utóbbi esetek nyilvánosságra kerülésekor tagadta, hogy kémeket küldött volna Kínába.

Li Vej, a Global Times szakértője szerint Japán fokozott kémtevékenysége a két ország közötti feszült kapcsolatoknak tudható be. Úgy vélte, Tokiót Kína katonai fejlesztései mellett az ország gazdasági állapota érdekli. Egy másik elemző, Liu Csiang-jung szerint e jelenség annak a következménye, hogy Japán 2012 óta "képzeletbeli ellenségének" tekinti Kínát.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×