eur:
393.82
usd:
365.09
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Ausztráloknak tilos Moszulba utazniuk

Az ausztrál hatóságok tiltott övezetté nyilvánították az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet egyik központjának tartott iraki Moszul városát, így az ausztrál állampolgároknak törvényes indok nélkül tilos lesz belépniük az érintett körzetbe - jelentette hétfőn az AP amerikai hírszolgálat.

Julie Bishop ausztrál külügyminiszter tájékoztatása szerint az észak-iraki Moszul körzete lett a második olyan terület- a szíriai Rakka után -, amelyre a büntetőtörvénykönyv tavaly októberben elfogadott új paragrafusa vonatkozik.

A terrorizmus elleni új ausztrál törvények értelmében akár tízévi börtönbüntetéssel is sújtható az, aki törvényes indok nélkül belép a felsorolt területekre, vagy ott tartózkodik. A szintén a dzsihadista csoport uralta szíriai Rakka tartomány decemberben került fel erre a listára. "Moszul tiltott övezetté nyilvánítása fontos lépés az IÁ elleni küzdelemben" - jelentette ki az ausztrál diplomácia vezetője, hozzátéve, hogy így próbálják megakadályozni állampolgáraik csatlakozását a radikális szunnita szervezethez.

Hivatalos adatok szerint eddig legalább kilencven ausztrál állampolgár utazott Irakba vagy Szíriába, hogy az Iszlám Állam oldalán harcoljon. Közülük több mint húszan meghaltak, mintegy harmincan pedig visszatértek Ausztráliába. A szigetországban legkevesebb száznegyvenen "aktívan támogatják" a terrorcsoportot, és a hatóságok mintegy kilencven embernek vonták be az útlevelét, hogy ne tudjon csatlakozni a közel-keleti harcokhoz vagy ne tudjon visszatérni onnan.

Tony Abbott ausztrál kormányfő nemrégiben arról beszélt, hogy a terrorveszély jelentősen megnőtt Ausztráliában, és a terrorizmussal kapcsolatban 2001 óta őrizetbe vettek harmadát az utóbbi hat hónapban fogták el. Több nyugati államhoz hasonlóan Ausztráliában is attól tartanak, hogy a hazatérő, radikalizálódott és harcedzett fegyveresek súlyos biztonsági kockázatot jelenthetnek.

Címlapról ajánljuk
Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Alig terjedt el a brit közösségi médiában egy londoni vonaton történt, brutális késelésről szóló videó, pár órával később egy metróállomásról jelentettek hasonló támadást. A késes támadások korábban bűnbandák vagy tinédzserek leszámolásaira voltak jellemzők.

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×