eur:
393.76
usd:
364.95
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Az ENSZ elítéli a dzsihadista műtárgy-rombolást

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa elítélte péntek esti rendkívüli ülésén az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet "legutóbbi terrorista cselekményeit", köztük az észak-iraki Moszulban őrzött felbecsülhetetlen értékű műtárgyak tönkretételét. Az iraki miniszterelnök szombati bagdadi sajtóértekezletén közölte, hogy a dzsihadisták egyes ókori leleteket nem tönkretettek, hanem megpróbálják őket értékesíteni, de - mint kijelentette - az iraki hatóságok meg fogják ezt akadályozni.

Az Iszlám Állam csütörtökön tett fel az internetre egy videofelvételt, amely szerint emberei szétzúznak több ókori tárgyi leletet az egyik moszuli múzeumban és az ugyancsak a városban fekvő, az asszír birodalom egykori fővárosához, Ninivéhez vezető hatalmas kapuk egyikénél, a Nirgal Kapunál. Az IÁ emberei ezenkívül januárban kifosztották Moszul központi könyvtárát, és az iszlám eredetű szövegeken kívül az összes kötetet - mintegy kétezer könyvet - megsemmisítették. Néhány nappal később betörtek a moszuli egyetem könyvtárába, és a diákok szeme láttára tűzre vetettek több száz tudományos és kulturális művet.

A BT elítélte azt is, hogy a szervezet Tikrít város környékén elrabolta szunnita törzsek több mint száz tagját, és megölt további 45 irakit, ezenkívül Bagdadban nap mint nap megtámadnak civileket. A testület leszögezte közleményében: "Az Iszlám Államot le kell győzni, véget kell vetni annak az intoleranciának, erőszaknak és gyűlöletnek, amelyet képvisel".

Haider al-Abádi iraki miniszterelnök arra kérte a nemzetközi közösséget, hogy segítsen legyőzni "a terrorista barbárokat". "Értesülésünk szerint az Iszlám Állam tönkretett egyes műtárgyakat, másokat pedig ki akar csempészni az országból, hogy értékesítse őket, és ez a folyamat már elkezdődött" - mondta, hozzátéve, hogy mindegyik kiállított műtárgy meg van jelölve, és leltárba van véve, így az iraki hatóságok nemzetközi segítséggel a nyomukra fog találni. Ehhez kérte az ENSZ segítségét.

Irina Bokova, az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) főigazgatója a hágai Nemzetközi Büntetőbírósághoz (ICC) fordult pénteken a műtárgyak ügyében. "Azt várjuk, hogy reagáljon a Nemzetközi Büntetőbíróság, ez nagyon fontos, mert a nemzetközi közösség egy jelentős részét mozgósítani fogja. Nemzetközi koalíciót hozunk létre a kulturális javak csempészése ellen" - tette hozzá. Emlékeztetett arra, hogy az BT február 12-én határozatban ítélte el a kulturális javak tönkretételét és intézkedéseket foganatosított az illegális kereskedelem elleni harc érdekében.

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×