eur:
389.4
usd:
363.26
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

BBC: brit állampolgár az egyik lefejező

Kuvaiti születési brit állampolgár lehet az Iszlám Állam nevű szélsőséges dzsihadista milícia egyik leghírhedtebb tagja, aki több olyan videón is szerepelt, amelyek nyugati túszok lefejezését mutatták.

A BBC csütörtöki - hivatalosan még megerősítésre váró - értesülése szerint az eddig csak "Jihadi John" néven emlegetett férfi a londoni illetőségű Mohammed Emwazi, aki valószínűleg 2012-ben utazott Szíriába, s később ott csatlakozott az Iszlám Államhoz. A BBC szerint gyaníthatóan Emwazi látható azokon a videókon, amelyek James Foley és Steven Sotloff amerikai újságírók, valamit két brit és egy amerikai segélyszervezeti aktivista, David Haines, Alan Henning és Peter Kassig brutális meggyilkolását mutatják.

A filmeken ugyanaz a londoni angol akcentussal beszélő, fekete maszkot viselő terrorista állt késsel a kezében, a guantánamói amerikai börtöntábor foglyainak ruhájához hasonló, narancssárga öltözetet viselő túszok mellett, sivatagi környezetben. A férfi feltűnt azon a videón is, amely e hónap elején egy japán újságíró, Goto Kendzsi lefejezését mutatta.

London már az első brutális gyilkosságról tavaly nyáron közzétett videó megjelenése után hivatalosan elismerte, hogy a terrorista minden bizonnyal brit állampolgár, aki csatlakozott az Iszlám Államhoz. Brit lingvisztikai szakértők megállapították, hogy a maszkos férfi kiejtése elsősorban az East Enden, vagyis Kelet-London összetett etnikai lakosságú városrészeiben - főleg a muszlim többségű Tower Hamlets negyedben - honos.

A BBC által Mohammed Emwaziként azonosított, jelenleg valószínűleg 27 éves férfi Kuvaitban született, de gyerekkorában Londonba költözött és a londoni Westminster Egyetemen tanult számítógép-programozást. A BBC csütörtöki beszámolója szerint a túszok kivégzője már 2009-ben a brit elhárítás (MI5) látókörébe került, miután Tanzániába utazott, és ott a helyi hatóságok őrizetbe vették.

Az Iszlám Állam fogságából szabadult túszok egybehangzó beszámolói szerint a terrorista egy négyfős, brit állampolgárokból álló osztag tagja. A négyes "Beatles" néven közismert a korábbi túszok és a dzsihadisták körében egyaránt, tekintettel létszámukra és brit származásukra.

A brit rendőrség egyelőre nem kommentálta érdemben a BBC csütörtöki értesülését. Richard Walton, a Scotland Yard terrorellenes ügyosztályának főparancsnoka csütörtöki nyilatkozatában csak annyit közölt, hogy a rendőrség már korábban is kérte a médiaorgánumokat, tartózkodjanak a találgatásoktól a túszok gyilkosainak azonosítását célzó rendőrségi vizsgálattal kapcsolatban, mert emberéletek forognak kockán.

Címlapról ajánljuk
Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

ATACMS típusú nagy hatótávolság rakétákkal lőtte az ukrán haderő Luhanszkot, több tucat orosz katona meghalt. Támadás érte Odesszát, legalább 13 áldozatról tudni, többnyire civilekről. Valószínűleg kilőtt az orosz haderő egy amerikai HIMARS-rendszert. Az orosz haderő tovább nyomul Ocseretinétől nyugatra. Ukrajna szerint 120 összecsapás történt 24 órán belül az orosz alakulatokkal. Svájcban béketárgyalás lesz a háború lezárásáról, de Oroszország nem megy el. Moszkva ma bejelentette: orosz kézre került a donyecki Berdicsi. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 2. 18:38
×
×
×
×