eur:
393.09
usd:
367.14
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György

Nem ellensége a háromszög a négyeknek

"Az, hogy valaki a visegrádi négyekhez tartozik, az nem jelenti azt, hogy más országokkal ne kereshetne együttműködést és ne kereshetne szövetséget. Én ezt nem dramatizálnám túl". A többi között ezzel reagált Szijjártó Péter Külgazdasági és Külügyminiszter az InfoRádió Aréna című műsorában arra a felvetésre, hogy nemrég slavkovi háromszög néven alakult egy formáció.

Még január végén a csehországi Slavkov u Brnában, régi nevén Austerlitzben, ahol 210 éve Napóleon tönkreverte az orosz-osztrák seregeket, kormányfői szinten létrehozták a cseh-osztrák-szlovák együttműködési fórumot. Ez a slavkovi háromszög egyes elemzők szerint hosszú távon a visegrádi együttműködés (V4) eljelentéktelenedéséhez is vezethet, különösen, hogy Varsó a kis közép-európai államok helyett inkább a nagy, meghatározó országokkal keresi a kapcsolatot, és a lengyel-német-francia weimari háromszöget élesztené újra.

Szijjártó Péter a slavkovi háromszöggel kapcsolatban úgy fogalmazott az InfoRádió Aréna című műsorában: itt három, szociáldemokrata oldalon politizáló vezetőről van szó, tehát nyilván volt egy ilyen vetülete is ennek a tanácskozásnak. Szerinte az, hogy valaki a visegrádi négyekhez tartozik, az nem jelenti azt, hogy más országokkal ne kereshetne együttműködést és ne kereshetne szövetséget.

A V4-ekkel kapcsolatban kifejtette: "a visegrádi négyek szorosan együttműködnek, de itt négy különálló, szuverén, független országról van szó. Különböző adottsággal, különböző területi nagysággal, különböző gazdasági teljesítménnyel, különböző történelemmel. Az, hogy bizonyos ügyekben más megközelítésünk van, azt nem dramatizálnám, ezt inkább az élet természetes részének tekintem. Szerencsére az esetek 90 százalékában teljes mértékben együtt tudunk működni, és van körülbelül 10 százaléka az eseteknek, amikor különböző álláspontjaink vannak".

Szijjártó Péter hozzátette: természetes, hogy mondjuk energiaellátási ügyekben más típusú közelítéssel rendelkezik a négy ország. "Itt mindig meg kell találni azt a közös pontot, amíg együtt el tudunk menni, és utána ki-ki a saját érdekei szerint jár el" - folytatta.

A Külgazdasági és Külügyminiszter a V4-ek együttműködését mind a négy ország nagyon fontos kérdésnek tekinti, mert így együtt sokkal erősebbek, mind külön-külön az érdekérvényesítésben.

Szólt arról is: "időről időre felmerül az, hogy a V után ne 4, hanem 5 vagy 6 vagy akár más szám szerepeljen. Én azt gondolom, hogy egyetértés van egymás között abban, hogy a visegrádi négyek az visegrádi négyek. Tehát ez az együttműködés így indult, ennek így van értelme, és a jövőben is akkor lehet a legnagyobb érdekérvényesítő képessége, ha így négyen maradunk ebben a csoportban. De ügyekhez kapcsolódóan természetesen együttműködünk másokkal is, nem véletlen, hogy vannak úgynevezett V4+ formációk. Működnek ezek a formációk, de ennek a magja mindig a V4, és azt gondolom, hogy ennek így is kell maradnia".

Címlapról ajánljuk

Závecz: a Fidesz és még öt erő szerezhet EP-mandátumot

Tovább csökkent a Fidesz támogatottsága, de április első felében még így is a választók negyede mellette volt; Magyar Péter pártjának EP-listája a harmadik helyen áll – derül ki a Závecz Research Intézet friss méréséből. A részletekről az InfoRádió Závecz Tibort kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×