INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

Életfogytiglan a mesterlövész gyilkosának

Infostart / InfoRádió
A texasi bíróság beszámíthatónak találta, és életfogytig tartó szabadsávesztésre ítélte azt a volt katonát, aki megölte minden idők leghatékonyabb amerikai mesterlövészét. Az áldozatról készült film a héten Oscar-díjat kapott.

Az esküdtszék minősített emberölés vádjában bűnösnek találta, az elnöklő bíró pedig életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélte azt a volt tengerészgyalogost, aki megölte Chris Kyle egykori mesterlövészt.

A 27 éves Eddie Ray Routh két éve, 2013 februárjában egy lőtéren gyilkolta meg a 38 éves Kylet, az amerikai hadsereg minden idők leghatékonyabb mesterlövészét, aki bizonyítottan 160 ellenséget ölt meg, majd 2009-es leszerelését követően önként segített veterántársainak abban, hogy leküzdjék a háború okozta mentális problémáikat.

Későbbi gyilkosa, Eddie Ray Routh is így került kapcsolatba vele. A férfi a február 11-én kezdődött tárgyaláson nem tagadta a gyilkosságot, de a védelem arra épített, hogy poszttraumás stressz-rendellenességben szenved, és a gyilkosság idején "paranoid pszichotikus" rohama volt, így - mint mentális zavarban szenvedő beteget - nem lehet elítélni. Állítását az ügyvéd azzal próbálta alátámasztani, hogy a későbbi áldozat, Kyle a lőtér felé tartva a szintén meggyilkolt társának azt írta SMS-ben a velük utazó Routhról, hogy bolond.

A gyilkosság után Routh testvére és sógora hívta a rendőrséget, és arról számoltak be, hogy az egykori tengerészgyalogos most mondta el nekik, hogy megölt két embert, teljesen zavartan viselkedett, nem mellesleg a közelmúltban engedték ki a pszichiátriáról. Az ügy azért is kapott nagy nyilvánosságot, mert Clint Eastwood rendezésében a közelmúltban került mozikba az Amerikai mesterlövész című film, ami Kyle életét mutatja be 2012-es életrajzi könyvére támaszkodva.

Az alkotást hat Oscar-díjra jelölték, és végül a héten egy kategóriában el is nyerte az elismerést.

Hanganyag: Király István Dániel


A címlapról ajánljuk