eur:
394.26
usd:
370.41
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Még az unióban sem mindenütt bűntett a nőrablás

Nők elleni nemi erőszak, testi fenyítés, megcsalás esetén gyilkosság - néhány törvénybe iktatott jog, amellyel jelenleg is élhetnek a férjek a világ több országában. Egy nemzetközi szervezet 44 állam emberi jogokat, vagy az esélyegyenlőséget durván sértő szabályozását gyűjtötte össze.

Súlyos egyenlőtlenségekre, emberijog-sértésekre hívta fel a figyelmet a minap a nők jogaiért küzdő Equality Now nevű nemzetközi szervezet. Dacára annak, hogy 1995-ben az ENSZ által szervezett, a Nők IV. Konferenciáján 189 ország írta alá azt az egyezményt, amely szerint az érintett államoknak intézkedéseket kell tenniük a nőkkel szembeni hátrányos megkülönböztetés minden jogi formájának megszüntetése érdekében, és erről rendszeres számot kell adniuk az ENSZ-nek, még mindig 44 országban, köztük európai uniós államban és Amerikában is vannak kifogásolható rendelkezések.

A Daily Beast című internetes lap cikke a legdurvább eseteket gyűjtötte össze, köztük azt, miszerint a nemi erőszak engedélyezett családon belül például Indiában, ha a feleség már elmúlt 15 éves, Szingapúrban 13 év, és Bahamákon 14 év felett.

Törvényesen verhető a feleség Nigériában, de csak abban az esetben, ha a testi erőszak nevelési célzatú, de hasonlóan járhatnak el azok is, akik szolgájukat akarják jobb belátásra bírni.

Szaúd-Arábiában a nők nem vezethetnek autót, egy 1990-es fatva szerint ugyanis erkölcsi kockázatot rejt, ha a nő ül volán mögé, mivel meg van a veszélye annak, hogy férfiakkal közösen kocsikázva ilyenkor leveszik a fátylukat. Bár a vezetést törvény nem tiltja, jogosítványt nem kaphatnak nők. A Daily Beast megemlíti, hogy pár hete egy szaúdi történész a televízióban úgy védte a szabályozást, hogy Amerikában és Európában, ahol a nők vezetnek, nem érdekli őket, hogy megerőszakolják őket az út szélén, szemben a szaúdiakkal, akik törődnek ezzel.

A nőjogi szervezet gyűjtése szerint 1999 óta a kifogásolható törvények nagyjából felét módosították, vagy hatályon kívül helyezték az érintett országokban. Például Costa Ricán, Etiópiában, Guatemalán, Peruban és Uruguayon pár éve törölték azt a passzust, miszerint az emberrablás, pontosabban nőrablás nem büntethető, ha az illető az eset után elveszi támadóját. A lap beszámolója szerin azonban van olyan ország, ahol ez a rendelkezés még mindig a jog része, köztük az Európai Unió egyik államában, Máltán is szabad a rablás.

Libanonban a mentességi törvény kiterjed a nemi erőszakra is. Kínában törvény tiltja, hogy a nők kemény fizikai munkát végezzenek - még akkor is, ha a gyakorlat egészen más -, miközben Jemenben csak a férj engedélyével vállalhatnak munkát, Guineában pedig csak férjükkel azonos szakmában tevékenykedhetnek.

Kongóban a nők nem jelenhetnek meg bíróság előtt, nem adhatnak el dolgokat és nem vállalhatnak semmilyen kötelezettséget férjük engedélye nélkül.

Izraelben a rabbinikus törvény szerint a váláshoz a férj beleegyezése is kell, vagyis a nőknek kevesebb joguk van a frigy felbontására. Az Egyesült Államokban pedig a házasságon kívüli amerikai apától és külföldi anyától született gyermek esetében a férfinak könnyebb a honosítást kezdeményezni, mint az édesanyának - sorolja összeállításában az internetes lap.

Hanganyag: Király István Dániel

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×