INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

Csúcstechnikával vonulnak a Vörös téren

InfoRádió / MTI
A legmodernebb haditechnikát fogják csak felvonultatni május 9-én, a győzelem napján Moszkvában - mondta Dmitrij Rogozin orosz első miniszterelnök-helyettes Tulában.

A tulai fegyvertörténeti múzeumban tett látogatása után Rogozin arról beszélt újságíróknak, hogy a náci Németország felett aratott győzelem 70. évfordulójának alkalmából megrendezett májusi parádén a Vörös tér macskakövein csak az orosz hadseregben már rendszeresített "legmodernebb és legújabb hadieszközöket" fogják felvonultatni.

"Meggyőződésünk, hogy országunk hadiipari dolgozói mindent megtesznek ezekben a nehéz időkben, amikor az ellenségeink ott állnak kapuinknál. Pár száz kilométerre Tulától, Voronyezstől és Kurszktól testvérháború folyik, ahol embereket ölnek csak azért, mert oroszul akarnak beszélni" - mondta.

A politikus szerint csak a modern fegyverek tehetik Oroszországot erőssé.

Rozogin Tulában a fegyvertörténeti múzeumban látogatta meg az új tárlatot a Haza védőinek napja - más nevén férfiak napja - alkalmából, amelyet minden év február 23-án ünnepelnek Oroszországban. "Fontos felkészíteni a fiatal nemzedéket. Különösen fontos beléjük nevelni azt, ami mindig is megvolt minden orosz szívében, mégpedig a hazafiasságot, a haza szeretetét és azt, hogy készen álljanak a szülőföldnek akár egy talpalatnyi darabjáért is magukat feláldozni" - mondta, miután megtekintette az új kiállítást.

A május 9-i parádéra több ország vezetője is hivatalos, de egyelőre nem tudni, hogy pontosan hányan szándékoznak részt venni az ünnepségen. Szergej Ivanov, az orosz államfői hivatal vezetője január végén közölte, addig huszonkét meghívott államfő igazolta vissza, hogy részt vesz a parádén. Köztük van Kim Dzsong Un észak-koreai vezető is.

Barack Obama amerikai elnök tervei között nem szerepel az ünnepségen való részvétel - jelentette az Interfax orosz hírügynökség januárban a moszkvai amerikai nagykövetre hivatkozva. Angela Merkel német kancellár is kapott meghívót az orosz nemzeti ünnepre, bár ő egyelőre még nem reagált. Andris Berzins lett és Dalia Grybauskaite litván elnök visszautasította a meghívást, míg Bronislaw Komorowski lengyel elnök hivatala még nem válaszolt a megkeresésre. Komorowski januárban jelentette be, hogy május 8-án a Gdansk melletti Westerplattén - ahol a második világháború első lövései eldördültek - nemzetközi konferenciát szerveznek, amelyre feltételezhetően el fognak menni azok a vezetők, akik a moszkvai meghívást visszautasítják.

A címlapról ajánljuk