INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

Visszafoglalták Baga városát a Boko Haramtól

InfoRádió / MTI
A nigériai hadsereg visszafoglalta az ország északkeleti részén fekvő Baga városát a Boko Haram szélsőséges iszlamista szervezettől.

A védelmi minisztérium szombaton este közleményben jelentette be, hogy a terroristákkal folytatott heves harcok után a hadsereg ismét ellenőrzése alá vonta a várost. A minisztérium szerint a hadművelet során több terrorista életét vesztette.

Bagát januárban foglalta el a Boko Haram. A szélsőséges szervezet fegyveresei több száz civilt meggyilkoltak, házakat égettek porig vagy romboltak le. A januári támadás heves nemzetközi tiltakozást váltott ki. A szervezet azóta több települést is lerohant Nigéria északkeleti részén.

A Boko Haram célja a saría (iszlám törvénykezés) radikális értelmezésén alapuló állam létrehozása Nigéria északkeleti részén és a szomszédos területeken. A terrorcsoport az utóbbi időben a szomszédos Kamerunra és Nigerre is kiterjesztette tevékenységét.

A dzsihadista szervezet visszaszorítása érdekében Nigéria, Niger, Csád, Kamerun, valamint Benin február elején megállapodott, hogy 8700 fős közös haderőt állít fel.

A címlapról ajánljuk