INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

Õrizetbe vették a Maldív-szigetek korábbi elnökét

InfoRádió / MTI
Õrizetbe vették vasárnap a Maldív-szigetek hatóságai a szigetcsoport korábbi elnökét, a politikai ellenzék jelenlegi vezetőjét, Mohamed Nasídot.

Az államügyészség által kiadott közlemény szerint a volt államfőt azért fogták el, hogy bíróság elé állítsák egy 2012-ben kiadott elnöki rendelete miatt, amely egy magas rangú bíró őrizetbe vételét írta elő. Az ügyészség közölte azt is, hogy az ország terrorellenes törvényei alapján emeltek vádat ellene.

Nasíd 2012-ben azzal a váddal vetette őrizetbe Abdulla Mohamed büntető törvényszéki bírát, hogy a Maldív-szigeteket harminc éven át irányító, az ellenzék és a nemzetközi emberi jogi szervezetek által diktátornak tartott Maumún Abdul Gajúm elnök híve volt. Azzal is megvádolta őt, hogy kedvezett az ellenzéki vezetőknek. A legfelsőbb bíróság és a főügyész hiába kérte az államfőtől a jogász szabadon bocsátását.

A hiábavaló kérés miatt háromhetes ellenzéki tüntetéssorozat kezdődött a szigetországban, amely a rendőrség zendüléséhez vezetett. A 2008-ban az első demokratikusan megválasztott elnökként hatalomra került Nasídnak 2012 februárjában az incidens miatt le kellett mondania tisztségéről. Nasíd akkor azt mondta, azért távozik a hatalomból, mert nem akar erőszakkal kormányozni. Egy nappal később puccsnak minősítette az eseményeket.

2013-ban Nasíd elvesztette az elnökválasztásokat Abdulla Jamínnal, Gajúm féltestvérével szemben.

Az 1192 korallszigetből álló, 280 ezer lakosú Maldív-szigetek legfőbb bevétele a luxusturizmusból származik, a mesés szigetcsoportot évente mintegy 600 ezer turista keresi fel.

A címlapról ajánljuk