eur:
393.45
usd:
367.77
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla

Õrizetbe vették a Maldív-szigetek korábbi elnökét

Õrizetbe vették vasárnap a Maldív-szigetek hatóságai a szigetcsoport korábbi elnökét, a politikai ellenzék jelenlegi vezetőjét, Mohamed Nasídot.

Az államügyészség által kiadott közlemény szerint a volt államfőt azért fogták el, hogy bíróság elé állítsák egy 2012-ben kiadott elnöki rendelete miatt, amely egy magas rangú bíró őrizetbe vételét írta elő. Az ügyészség közölte azt is, hogy az ország terrorellenes törvényei alapján emeltek vádat ellene.

Nasíd 2012-ben azzal a váddal vetette őrizetbe Abdulla Mohamed büntető törvényszéki bírát, hogy a Maldív-szigeteket harminc éven át irányító, az ellenzék és a nemzetközi emberi jogi szervezetek által diktátornak tartott Maumún Abdul Gajúm elnök híve volt. Azzal is megvádolta őt, hogy kedvezett az ellenzéki vezetőknek. A legfelsőbb bíróság és a főügyész hiába kérte az államfőtől a jogász szabadon bocsátását.

A hiábavaló kérés miatt háromhetes ellenzéki tüntetéssorozat kezdődött a szigetországban, amely a rendőrség zendüléséhez vezetett. A 2008-ban az első demokratikusan megválasztott elnökként hatalomra került Nasídnak 2012 februárjában az incidens miatt le kellett mondania tisztségéről. Nasíd akkor azt mondta, azért távozik a hatalomból, mert nem akar erőszakkal kormányozni. Egy nappal később puccsnak minősítette az eseményeket.

2013-ban Nasíd elvesztette az elnökválasztásokat Abdulla Jamínnal, Gajúm féltestvérével szemben.

Az 1192 korallszigetből álló, 280 ezer lakosú Maldív-szigetek legfőbb bevétele a luxusturizmusból származik, a mesés szigetcsoportot évente mintegy 600 ezer turista keresi fel.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Telefonon egyeztetett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Joe Biden amerikai elnök a készülő, 61 milliárd dolláros amerikai fegyvertámogatási csomagról. Az amerikai kormány mérlegeli annak lehetőségét, hogy katonákat küldjenek Ukrajnába, tanácsadói szerepkörben. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egy konferencián azt mondta: megugrott a közvetlen összecsapás lehetősége Oroszország és a Nyugat közt, amely atomháborúhoz is vezethet. Közben az orosz haderő növeli a nyomást Csasziv Jaron, illetve az Avgyijivkától keletra található védvonalakon. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×