INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

Szíria - Merénylet Aszad szülőfalujában

InfoRádió / MTI
Gépkocsiba rejtett pokolgép robbant szombaton a szíriai Kardahában, Bassár el-Aszad elnök szülőfalujában, legalább négy ember halálát okozva - jelentette be az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH)

Az OSDH szerint a Latakia tartományban lévő Kardaha faluban egy kórház pakolójában robbant egy gépkocsiban egy pokolgép, ennek következtében legalább négy ember vesztette életét, többen megsebesültek. E forrás szerint két katona, egy ápoló és egy kórházi alkalmazott esett áldozatul a detonációnak. A hírt a szíriai állami televízió is közölte részletek említése nélkül.

Ez a merénylet azért figyelemre méltó, mert erről a településről származik a síita alavita kisebbséghez tartozó Bassár el-Aszad elnök (a szíriaiak többsége szunnita muzulmán), ezen a helyen van eltemetve a mostani államfő apja, Háfez el-Aszad néhai elnök. A hírgynökségek megjegyzik: a felkelők az utóbbi napokban néhány rakétát kilőttek ugyan Kardahára, de először fordult elő, hogy a település szívében követnek el merényletet.

Az OSDH szombaton közölte azt is, hogy a szíriai kormányerők és milíciák három nappal korábban, február 17-én legalább 48 szíriait - köztük tíz kiskorút - öltek meg az ország északi részén. E jelentés szerint a felkelők elleni offenzíva során a szíriai katonák gyakorlatilag kivégeztek 13 lázadót családtagjaival együtt.

A címlapról ajánljuk