INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

Szárazföldi akció az Iszlám Állam ellen

Infostart / InfoRádió
Szárazföldi csapatok indulnak az Iszlám Állam harcosai ellen - jelentette be egy névtelenséget kérő magas rangú amerikai tiszt. A mintegy 25 ezer fős egység iraki és kurd katonákból áll majd.

Irak második legnagyobb városának, Moszulnak visszafoglalására készülnek iraki és kurd harcosok - jelentette be a Pentagon egy magas rangú munkatársa. Az akció részleteit jelenleg dolgozzák ki, a támadás áprilisban vagy májusban indulhat meg és vérhatóan ramadán előtt, vagyis június 17-ét megelőzően le is zárul. Jennifer Griffin a Fox News újságírója így számolt be a csütörtöki tájékoztatóról.

"Egy merőben szokatlan háttérbeszélgetésen jelentette be a névtelenséget kérő magas rangú Penagon illetékes a támadás tervét. A becslések szerint az Iszlám Állam 1000-2000 harcosa védheti Moszult, ellenük többek között öt iraki dandárt vetnek be, ez 20-25 ezer katonát jelent, és velük tart majd 3 dandár kurd pesmerga harcos" - tudósított a Fox News riportere. Az elképzelések szerint a Moszul visszafoglalására induló csapatok kiképzésében részt vállal az Egyesült Államok, arról azonban még nem született döntés, hogy amerikai katonai tanácsadók jelen legyenek-e támadáskor, így segítve a légi támogatás koordinálását.

"Ami ezt az egész bejelentést rettenetesen szokatlanná teszi, hogy az amerikai hadsereg általában visszautasítja, hogy tervezett akciókról beszéljen, sőt, általában arra kéri a riportereket, hogy ne adjanak hírt előzetesen a csapásokról, hogy azokra ne tudjanak előre felkészülni a célba vett csoportok" - mondta Jennifer Griffin. A csatornának két katonai hírszerzéssel foglalkozó tiszt is a bejelentés okozta károkról beszélt, a tervezett létszám és időpont nyilvánosságra hozatala miatt ugyanis az Iszlám Állam kellőképpen fel tud készülni a támadásra, megerősítheti moszuli csapatait.

Hanganyag: Király István Dániel

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk