INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

NATO-terület elleni orosz inváziótól tart Adrian Bradshaw

InfoRádió / MTI
A NATO szövetséges erőinek európai főparancsnok-helyettese a kelet-ukrajnai konfliktus fényében arra figyelmeztetett, hogy Oroszország a katonai szövetséghez tartozó területeket szerezhet meg, és ezáltal végveszélyt jelenthet.

Adrian Bradshaw az ukrán válsággal kapcsolatban azt mondta, Kelet-Ukrajnában orosz katonák állomásoznak és ez veszélyes helyzetet idézett elő.

"Oroszország azt hiheti, hogy hatalmas hadászati erőit, amelyeket rövid idő alatt mozgósítani tudott, a jövőben is használni tudja, nemcsak a megfélemlítésre és a kényszerítésre, hanem arra is, hogy a NATO-hoz tartozó területeket hódítson meg" - figyelmeztetett a főparancsnok-helyettes a londoni Royal United Services Institute kutatóintézetben mondott beszédében.

Oroszország tagadja, hogy katonákkal segítené a Moszkva-barát kelet-ukrajnai szakadárokat.

Nemrég Anders Fogh Rasmussen, a NATO előző főtitkára a The Daily Telegraph című brit lapnak azt mondta, Oroszország minden további nélkül bemasírozhat a balti államokba, hogy tesztelje a katonai szövetség reagálóképességét.

Michael Fallon brit védelmi miniszter a héten úgy vélekedett, hogy "valós veszély" fenyegeti a NATO három balti tagállamát, Észtországot, Lettországot és Litvániát.

A NATO február elején úgy döntött, erősíti a biztonsági intézkedéseit a keletei határvidékein.

A címlapról ajánljuk