INFORÁDIÓ 

2018. március 20. kedd
Klaudia

Huszonöt áldozata van egy iszlamista támadásnak Szomáliában

InfoRádió / MTI
Huszonöt halálos áldozata van annak a támadásnak, amelyet iszlamista szélsőségesek követtek el egy szálloda ellen Szomália fővárosában, Mogadishuban - közölte szombaton a kormány.

A rendőrség korábban arról számolt be, hogy tízen meghaltak az elnöki palota közelében lévő Central Hotel elleni terrorakcióban.

A támadás pénteken öngyilkos autórobbantással kezdődött, majd egy másik öngyilkos merénylő bement a szállodába, s ott robbantotta fel magát. Az épületben kormánytagok és parlamenti képviselők is tartózkodtak. A politikusok közül megsebesült az ország miniszterelnök-helyettese és közlekedési minisztere.

A legfrissebb adatok szerint huszonöten meghaltak, köztük két parlamenti képviselő, a főváros polgármesterének helyettese, a miniszterelnöki hivatal tisztviselői és dolgozói. Mintegy negyven a sebesültek száma.

Abdirisak Omar Mohamed belbiztonsági miniszter közölte, nem világos, hogy egy pokolgéppel megrakott autó miképpen parkolhatott az épületegyüttes területén, a szálloda biztonsági szabályait megsértve. A biztonságiak kérdőre vonják majd a szálloda vezetését is.

Az al-Shabaab iszlamista szervezet bejelentette, hogy emberei követték el a támadást. A szervezet súlyos veszteségeket szenvedett el tavaly, de folytatja akcióit a szomáliai kormány ellen. Az iszlám előírásainak bevezetését követelő szervezet támadásokat hajt végre Kelet-Afrika más országaiban is, köztük Kenyában.

Az al-Shabaab uralta 2007 és 2011 között Szomália jelentős részét, egyebek közt a főváros területének jelentős hányadát, de harcosait idővel kiűzték Mogadishuból és Szomália más nagyvárosaiból az Afrikai Unió katonái.

A címlapról ajánljuk