eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Huszonöt áldozata van egy iszlamista támadásnak Szomáliában

Huszonöt halálos áldozata van annak a támadásnak, amelyet iszlamista szélsőségesek követtek el egy szálloda ellen Szomália fővárosában, Mogadishuban - közölte szombaton a kormány.

A rendőrség korábban arról számolt be, hogy tízen meghaltak az elnöki palota közelében lévő Central Hotel elleni terrorakcióban.

A támadás pénteken öngyilkos autórobbantással kezdődött, majd egy másik öngyilkos merénylő bement a szállodába, s ott robbantotta fel magát. Az épületben kormánytagok és parlamenti képviselők is tartózkodtak. A politikusok közül megsebesült az ország miniszterelnök-helyettese és közlekedési minisztere.

A legfrissebb adatok szerint huszonöten meghaltak, köztük két parlamenti képviselő, a főváros polgármesterének helyettese, a miniszterelnöki hivatal tisztviselői és dolgozói. Mintegy negyven a sebesültek száma.

Abdirisak Omar Mohamed belbiztonsági miniszter közölte, nem világos, hogy egy pokolgéppel megrakott autó miképpen parkolhatott az épületegyüttes területén, a szálloda biztonsági szabályait megsértve. A biztonságiak kérdőre vonják majd a szálloda vezetését is.

Az al-Shabaab iszlamista szervezet bejelentette, hogy emberei követték el a támadást. A szervezet súlyos veszteségeket szenvedett el tavaly, de folytatja akcióit a szomáliai kormány ellen. Az iszlám előírásainak bevezetését követelő szervezet támadásokat hajt végre Kelet-Afrika más országaiban is, köztük Kenyában.

Az al-Shabaab uralta 2007 és 2011 között Szomália jelentős részét, egyebek közt a főváros területének jelentős hányadát, de harcosait idővel kiűzték Mogadishuból és Szomália más nagyvárosaiból az Afrikai Unió katonái.

Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×