INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

Elkelt Einstein egy olaszul írt levele

InfoRádió / MTI
Hetvenötezer euróért, átszámítva 23 millió forintért kelt el Albert Einstein egy olaszul írt levele egy olaszországi internetes árverésen.

A mindössze néhány soros levelet 55 ezer eurós induló áron kínálták az RR Auctions oldalán, egy névtelenségben maradó licitáló kínálta érte a legtöbbet.

Az 1925. július 12-i keltezésű levelet a legnagyobb 20. századi tudósnak tartott Einstein egy olasz fizikusnak, az akkor a La Sapienza Egyetem oktató Giovanni Giorginak írta.

A levélben a relativitáselmélet atyja olasz kollégájával egyetértve bírált egy mások által végzett kísérletet, amelynek célja egy 19. században bevezetett hipotetikus közeg, az éter létezésének bizonyítása volt.

A korabeli fizikusok az étert szorosan az abszolút térhez kapcsolták. Úgy gondolták, hogy az éter az egész teret kitölti, ahhoz viszonyítható az abszolút sebesség és az abszolút idő. Az éter fogalmát a speciális relativitáselmélet meghaladta.

"Isten nagyobb eleganciával és intelligenciával teremtette meg a világot" - írta olasz kollégájának az elméleti fizikus.

Einstein kamaszkorától beszélte az olaszt, mert családja egy része korábban Olaszországba költözött.

A Giorginak küldött levél csak egyike az elmúlt években árverésre bocsátott Einstein-leveleknek, amelyeknek némelyikéért több százezer eurót is megadtak.

A címlapról ajánljuk