eur:
392.24
usd:
366.07
bux:
66793.58
2024. április 26. péntek Ervin

Megint verekedés volt a török parlamentben

Két napon belül másodjára is verekedés tört ki a török parlament ülésén a kormánypárt egyik sokat bírált törvényjavaslata miatt - jelentette a helyi média pénteken.

A kormánypárt, valamint az ellenzéki erők törvényhozói a péntekre virradó éjszaka ismét ököllel estek egymásnak a parlament ülésén. A CNN Türk hírtelevízió mobiltelefonnal készült felvételeket tett közzé, amelyeken látni lehet, amint egy ellenzéki képviselő lezuhan a parlamenti gyorsíróknál lévő csigalépcsőn. A beszámoló szerint a politikus nem sérült meg.

A verekedésbe torkolló vitát a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) által benyújtott törvénytervezet váltotta ki, amely az eddiginél lényegesen nagyobb hatalmat biztosítana a rendőrségnek.

A törvényhozás tagjai ugyanezen javaslatról vitatkozva már a szerdára virradó éjjel is összeverekedtek, a csetepaté során székek röpködtek, két képviselőt pedig a házelnöki kalapáccsal ütöttek fejbe. Az incidensben akkor öt ellenzéki képviselő megsérült, közülük négyet kórházba vittek.

Az ellenzék szerint a vitatott törvénytervezet "rendőrállammá" változtatná Törökországot, az iszlám vallásban gyökerező, konzervatív AKP viszont a délkeleti, többségében kurdok lakta régiókban tavaly októberben kitört zavargásokkal indokolta a csomagot.

A javaslat értelmében a biztonsági erőknek lehetőségük lenne bírói felhatalmazás nélkül - a puszta gyanú alapján - házkutatást tartani, bárkit őrizetbe venni és lehallgatni.

Címlapról ajánljuk

Titokzatos nagy vásárlás előtt az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×