INFORÁDIÓ 

2018. március 17. szombat
Gertrúd, Patrik

Megint verekedés volt a török parlamentben

InfoRádió / MTI
Két napon belül másodjára is verekedés tört ki a török parlament ülésén a kormánypárt egyik sokat bírált törvényjavaslata miatt - jelentette a helyi média pénteken.

A kormánypárt, valamint az ellenzéki erők törvényhozói a péntekre virradó éjszaka ismét ököllel estek egymásnak a parlament ülésén. A CNN Türk hírtelevízió mobiltelefonnal készült felvételeket tett közzé, amelyeken látni lehet, amint egy ellenzéki képviselő lezuhan a parlamenti gyorsíróknál lévő csigalépcsőn. A beszámoló szerint a politikus nem sérült meg.

A verekedésbe torkolló vitát a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) által benyújtott törvénytervezet váltotta ki, amely az eddiginél lényegesen nagyobb hatalmat biztosítana a rendőrségnek.

A törvényhozás tagjai ugyanezen javaslatról vitatkozva már a szerdára virradó éjjel is összeverekedtek, a csetepaté során székek röpködtek, két képviselőt pedig a házelnöki kalapáccsal ütöttek fejbe. Az incidensben akkor öt ellenzéki képviselő megsérült, közülük négyet kórházba vittek.

Az ellenzék szerint a vitatott törvénytervezet "rendőrállammá" változtatná Törökországot, az iszlám vallásban gyökerező, konzervatív AKP viszont a délkeleti, többségében kurdok lakta régiókban tavaly októberben kitört zavargásokkal indokolta a csomagot.

A javaslat értelmében a biztonsági erőknek lehetőségük lenne bírói felhatalmazás nélkül - a puszta gyanú alapján - házkutatást tartani, bárkit őrizetbe venni és lehallgatni.

A címlapról ajánljuk