eur:
393.83
usd:
368.3
bux:
66250.22
2024. április 25. csütörtök Márk

Közeledhet egymáshoz Fehéroroszország és az Európai Unió

Az Európai Unió és Fehéroroszország közötti politikai közeledés jeleként Aljakszandr Lukasenka fehérorosz államfővel egyeztetett pénteken Minszkben Edgars Rinkevics, az unió soros elnöki tisztét betöltő Lettország külügyminisztere.

Rinkevics vendéglátójának azt mondta, Brüsszel mindent megtesz, hogy új lendületet adjon Fehéroroszországgal való kapcsolatának. A lett politikus hozzátette, kész meghívni Lukasenkát az EU Keleti Partnerség programjáról tartandó, május 21-22-i csúcstalálkozóra.

Ehhez mindenesetre arra lenne szükség, hogy az unió feloldja a fehérorosz vezetőre - és mintegy kétszáz tisztségviselőjére - kiszabott beutazási tilalmat.

Diplomaták szerint elképzelhető, hogy a közeledési folyamat eredményeként Brüsszel lazítson a fehérorosz rezsim elleni szankciókon. A Reuters hírügynökségnek név nélkül nyilatkozó diplomaták kifejtették, már elindultak az ezirányú tárgyalások.

A Reuters felidézte, hogy az Európa utolsó diktatúrájának tartott Fehéroroszország számára kedvező eredményt hozhat, hogy a múlt héten Minszkben tartották a kelet-ukrajnai válság rendezését célzó tárgyalásokat.

Az EU-tagállamok még a múlt hónapban elfogadtak egy belső dokumentumot a Minszk irányában teendő lehetséges lépésekről. Eszerint a tagállamok egyetértenek abban, hogy Fehéroroszországnak reformokat kell bevezetnie. Ugyanakkor Brüsszel óvakodik attól, hogy megismételje az Ukrajna társulására tett tavalyi elhamarkodott lépéseket, amelyek közvetve a kijevi Majdan téri tüntetésekhez, az elnök eltávolításához, majd a Krím félsziget orosz bekebelezéséhez vezettek.

Egy EU-diplomata úgy vélte, a politikai foglyok elengedése a Minszk és Brüsszel közötti kapcsolat javulásának lényeges feltétele lehet. Hozzátette, a rigai csúcstalálkozón való fehérorosz részvétel jelentősen meggyorsíthatja a fehérorosz állampolgárok rövid idejű tartózkodási engedélyéről szóló, évek óta húzódó tárgyalásokat.

Bár az emberi jogi visszaélések miatt gyakran bírált Minszk elkötelezte magát a Vlagyimir Putyin orosz elnök által megalapított Eurázsiai Unió mellett, az utóbbi időben bírálta Moszkvát ukrajnai beavatkozása miatt, és az ukrán válságban közvetítői szerepet vállalt fel.

Címlapról ajánljuk
Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Miközben több más európai ország mellett Ausztriában is vita folyik a munkaidő csökkentéséről, a gazdaság minden területéről mintegy ötezer szereplőt képviselő ipari testület (IV) indítványozta, hogy a csökkentés helyett inkább növeljék a heti munkaidőt 41 órára. A javaslatot felkarolta a kormány egyik legtekintélyesebb minisztere, a szakszervezek azonban tiltakoztak.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×