INFORÁDIÓ 

2018. március 17. szombat
Gertrúd, Patrik

Havazás, hóvihar több közel-keleti országban

InfoRádió / MTI
Hatalmas hóvihar tombolt pénteken több közel-keleti országban, az utak sokfelé járhatatlanok, több iskolát be kellett zárni.

Az AP amerikai hírügynökség arról számolt be, hogy az utak Jordánia-szerte járhatatlanok, egyebek mellett a fővárosban, Ammánban is. A lakosokat felszólították, hogy a szélsőséges időjárásra való tekintettel maradjanak otthon. Az előrejelzések szerint az országban egészen szombat éjszakáig nem fog csitulni a hóvihar, a hőmérséklet 0 Celsius-fok körül alakul.

A szíriai fővárost és a környező hegyeket is hó borítja, az erős havazás települések tucatjait zárta el a külvilágtól. Csütörtök este óta a Bejrút és Damaszkusz közötti autópályán sem lehet közlekedni.

Libanonban iskolák tucatjaiban rendeltek el tanítási szünetet a hóhelyzet miatt, többi hegyi utat pedig lezártak. "Ez az időjárás rendkívül szokatlan, azonban nem példa nélküli" - mondta a libanoni meteorológiai szolgálat egyik illetékese. Egyiptomban a viharok miatt fel kellett függeszteni el-Arís és Damietta kikötőjének működését. A szél fákat csavart ki a térségben.

A francia hírügynökség szerint Ciszjordánia nagy részét is hótakaró borítja. A palesztin hatóságok figyelmeztetést adtak ki, felszólítva a lakosságot, hogy ne üljön autóba, s csak akkor hagyja el otthonát, ha feltétlenül szükséges. A Gázai övezetben heves esőzéseket jósoltak a hét végére.

Az izraeli közszolgálati rádió korábban arról számolt be, hogy lezárták a Jeruzsálembe vezető utakat a szokatlan időjárás miatt, s huszonöt centiméter vastag hó takarja a várost és Izrael magasabban fekvő részeit.

A címlapról ajánljuk