INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

Ukrajnában életbe lépett a tűzszünet

InfoRádió / MTI
Életbe lépett közép-európai idő szerint szombaton 23 órakor a tűzszünet Kelet-Ukrajnában. A normandiai csoportként is emlegetett állam- és kormányfői négyes vasárnap ismét telefonos egyeztetést folytat, és értékeli az éjfélkor kezdődő tűzszünet első óráinak alakulását.

A fegyvernyugvás része annak a megállapodásnak, amelyet a héten dolgozott ki Petro Porosenko ukrán elnök, Vlagyimir Putyin orosz államfő, Angela Merkel német kancellár és Francois Hollande francia köztársasági elnök, és aláírták az érintett felek. A 13 pontos intézkedéscsomag rendelkezik a nehézfegyverek visszavonásáról és a fogolycseréről is, illetve arról, hogy Ukrajna helyreállítja az ellenőrzést a teljes orosz-ukrán határszakaszon.

A nemzetközi közösség reményei szerint a tűzszünet ezúttal tartósnak bizonyul, ugyanakkor néhány órával a fegyvernyugvás kezdete előtt még minden bizonytalannak tűnt, kölcsönös vádaskodások közepette folytatódtak a harci cselekmények, különösen a kormányhadsereg védte Debalceve körzetében.

Helyszíni hírügynökségi jelentések szerint a tűzszünet életbe lépését követően néhány perccel még egy-két tüzérségi lövedék hangját lehetett hallani a szakadárok egyik központjának számító Donyeckben, de aztán a lövöldözés abbamaradt. A fegyvernyugvás kezdete előtt még sűrűn ropogtak a fegyverek a városban.

Porosenko éjfélkor nyilatkozatot tett a televízióban, amelyben bejelentette, hogy kiadta a hadseregnek a tüzelést tiltó parancsot. Az ukrán elnök egyúttal azzal vádolta a szakadárokat, hogy veszélyeztetik a megállapodásokat Debalceve ostromával.

Sajtójelentések szerint mindazonáltal a szeparatisták is megerősítették, hogy tartják magukat a tűzszünethez.

Vlagyimir Putyin orosz elnök szombat este megerősítette elkötelezettségét a másnaptól életbe lépő ukrajnai tűzszünet tiszteletben tartása mellett.

Francois Hollande francia köztársasági elnökkel és Angela Merkel német kancellárral folytatott telefonbeszélgetésében - a francia elnöki hivatal tájékoztatása szerint - az orosz államfő azt is kijelentette, hogy a kelet-ukrajnai szakadárok is készek betartani a tűzszünetet.

A fegyvernyugvásról az említett három vezető és Petro Porosenko ukrán elnök a héten Minszkben folytatott tárgyalásain egyezett meg, a megállapodást az érintett felek aláírták. A nemzetközi közösség azt reméli, hogy a megállapodás érdemi előrelépést hoz a válság rendezésében.

Hollande hivatala azt is bejelentette, hogy a normandiai csoportként is emlegetett állam- és kormányfői négyes vasárnap ismét telefonos egyeztetést folytat, és értékeli az éjfélkor kezdődő tűzszünet első óráinak alakulását.

A címlapról ajánljuk