eur:
393.52
usd:
367.96
bux:
66262.38
2024. április 24. szerda György

Elhunyt a Yamaha-motorok egyik tervezője

Nyolcvanhat évesen vasárnap Tokióban elhunyt Ekuan Kendzsi japán dizájner, egy ikonikussá vált és világszerte elterjedt szójaszószos üveg, két szupervonat és Yamaha-motorkerékpárok tervezője.

Ekuan eredetileg szerzetes volt, sugárbetegségben elhunyt édesapja helyére lépett az egyik hirosimai templomban, később azonban a formatervezői pályát választotta.

A rangos Tokiói Nemzeti Szépművészeti és Zenei Egyetemen végzett 1955-ben, két évvel később GK Industrial Design Associates néven tervezőirodát alapított, amely jelenleg is működik GK Design Group néven.

Ekuan Kendzsi 1961-ben a Kikkoman Corp. részére tervezte meg ikonikussá vált hasas, piroskupakos szójaszószos üvegét, amely hamarosan elterjedt egész Japánban, sőt külföldön is.

Az ő nevéhez fűződik a sajátos formájú Komacsi nagysebességű vonat, amely Japán északi részével köti össze Tokiót, és a Narita Express, a Tokió belvárosa és a japán főváros repülőtere, a Narita Airport között ingázó szupervonat.

Ekuan tervezte a híres VMAX nehéz motorkerékpárokat a Yamaha Motor Corp. számára.

Elmondása szerint formaterveihez az atombomba által romba döntött Hirosima maradványaiból merített ihletet, alapelvének "a javak és a szépség demokratizálását", mindenki számára hozzáférhetővé tételét vallotta.

Munkásságáért szinte minden jelentős japán és külföldi formatervezési díjat megkapott, elnyerte hazája legmagasabb kitüntetését, a Felkelő Nap érdemrendjét is.

1976-ban a Formatervezési Irodák Nemzetközi Tanácsának elnökévé választották.

Tervezőirodájának hétfői bejelentése szerint vasárnap hajnalban halt meg szívelégtelenségben egy tokiói kórházban.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×