INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

Putyin Lukasenkával egyeztetett

InfoRádió / MTI
Vlagyimir Putyin orosz államfő Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnökkel egyeztetett Szocsiban az úgynevezett normadiai négyek minszki találkozójáról.

A Kreml honlapján közzétett beszélgetés szerint az orosz elnök röviden tájékoztatta fehérorosz kollégáját, hogy "az imént fejezte be" az ugyancsak a normadiai formátumban - Francois Hollande francia, Petro Porosenko ukrán elnökkel, valamint Angela Merkel német kancellárral - telefonon folytatott beszélgetést.

Putyin csak annyit közölt a sajtó jelenlétében Lukasenkával, "megegyeztünk abban, hogy igyekszünk megszervezni egy találkozót ugyanilyen formátumban az államfők és kormányfők között Minszkben." Hozzátette, hogy a szerdai napot "célozzák meg", ha akkorra sikerül az utóbbi időben intenzíven tárgyalt álláspontokat egyeztetni.

Az orosz elnök felkérte Lukasenkát, hogy segítsen a találkozó lebonyolításában a fehérorosz fővárosban, ahol korábban a szakértői tárgyalások is folytak.

A fehérorosz államfő utalt rá, hogy Petro Porosenko ukrán elnöktől már értesült a "normandiai négyek" minszki tanácskozásának tervéről és biztosította Vlagyimir Putyint, minden megtesznek azért, hogy "közös otthonunkban (a térségben) nyugalom legyen", és hogy megoldódjon a helyzet, amelybe "a donyec-medenceiek és Kijev kerültek".

Putyin utalt rá, hogy Berlinben és Párizsban adnak tájékoztatást arról, a négy állami vezető telefonbeszélgetésén született megállapodásról, hogy szerdán Minszkben találkoznak.

A francia elnöki hivatal értesített először arról, hogy német-francia-ukrán-orosz csúcstalálkozót rendeznek szerdán Minszkben a négy ország vezetőinek részvételével a kelet-ukrajnai válság politikai rendezésére. A német kormányszóvivő vasárnap ugyanilyen tartalmú közleményt adott ki Berlinben.

Moszkvai sajtójelentés szerint Denis Pusilin, aki az önkényesen kikiáltott "donyecki népköztársaság" egyik képviselője a minszki összekötőcsoportban, a francia-német-orosz-ukrán csúcstalálkozóra reagálva közölte, azt várják, hogy a "normandiai négyek" a tavaly elért minszki megállapodások végrehajtásának mikéntjét fogják kidolgozni.

A másik szakadár délkelet-ukrajnai terület kormányának név nélkül nyilatkozó képviselője a TASZSZ orosz állami hírügynökségnek azt mondta, hogy az úgynevezett luhanszki népköztársaság képviselője részt fog venni a délkelet-ukrajnai konfliktus rendezését célzó minszki összekötőcsoport következő ülésén. Ezt a "normandiai négyek" találkozója előtt, jövő keddre, ugyancsak a fehérorosz fővárosba hirdették meg.

Vladislav Dejneho arra fog törekedni, hogy kidolgozzák és véglegesítsék azt a dokumentumot, amelyet az (önkényesen) kikiáltott népköztársaságok vezetői írnak majd alá - mondta a szakadár vezetés nevében nyilatkozó illetékes.

A címlapról ajánljuk