eur:
394.16
usd:
365.31
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Kerry: működik a terrorszervezet elleni stratégia

Működik az Egyesült Államoknak az Iszlám Állam (IÁ) ellen kidolgozott stratégiája, a Washington vezette nemzetközi terrorellenes koalíció a szélsőséges szervezet legyőzése felé halad - jelentette ki vasárnap John Kerry amerikai külügyminiszter az NBC amerikai televíziónak.

Kerry azzal érvelt, hogy a koalíciós erők "jelentősebb offenzíva nélkül" visszafoglalták az IÁ ellenőrzése alá vett lakott területek 22 százalékát.

John Allen nyugalmazott amerikai tábornok, az Egyesült Államoknak az IÁ ügyében eljáró különmegbízottja az ABC televíziónak úgy nyilatkozott, hogy sikerült "átfogó tervet kidolgozni" a terrorszervezet ellen, és arra "kemény csapást" mérni. Ennek példájaként hozta fel a militánsokra az észak-szíriai Kobani városnál mért vereséget.

Nasszer Dzsaude jordániai külügyminiszter ugyancsak az ABC-nek úgy fogalmazott, hogy az IÁ "menekül", de a győzelem nem lesz gyors. Mint mondta, a légicsapások meggyengítették a terrorszervezetet, ám az még nagy területeket tart az ellenőrzése alatt és hozzáfér a szíriai pénzeszközökhöz és fejlett fegyverekhez.

Michael Flynn tábornok, a Védelmi Hírszerző Ügynökség (DIA) volt igazgatója ezzel szemben a Fox News csatornának azt állította, hogy nem működik az iszlamista szélsőséges csoportok ellen alkalmazott stratégiája. Flynn szerint a terrorelhárítás ugyan hatékony a vezetők és más fontos célpontok likvidálásában, ám az ellenség ereje az elmúlt 10 év során megduplázódott, elsősorban Közép-Ázsiában, Észak-Afrikában és a kontinens szubszaharai részén.

Ted Cruz republikánus szenátor, aki 2016-ban pártjának egyik elnökjelölt-aspiránsa lehet, az ABC-nek úgy nyilatkozott, hogy az Egyesült Államoknak nem lenne szabad szárazföldi csapatokat küldenie a konfliktusövezetbe, ehelyett több fegyvert kellene küldenie a kurdoknak.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×