eur:
394.2
usd:
370.93
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Jordánia közel hatvan légicsapást mért a szélsőségesekre

Jordánia hadserege az elmúlt három napban 56 légicsapást mért a magát Iszlám Államnak nevező szélsőséges iszlamista fegyveres szervezetre Szíriában - közölte vasárnap a jordániai légierő parancsnoka.

A közel-keleti állam csütörtökön kezdte erőteljesen bombázni a dzsihadistákat a szomszédos Szíriában és Irakban, bosszúból amiatt, hogy a szélsőségesek elevenen elégettek egy jordániai pilótát és a brutális gyilkosságról közzétettek egy videót a világhálón.

A légierő fegyverraktárakat, kiképzőközpontokat és katonai barakkokat támadott Szíria északkeleti részén - mondta a parancsnok, Manszúr al-Dzsbúr.

A támadások szombaton is zajlottak, arról viszont nem nyilatkozott a parancsnok, hogy vasárnap is voltak-e bombázások.

"Elértük, amit akartunk: bosszút álltunk Maázért" - fogalmazott a katonai vezető, a megölt pilótára, Maáz al-Kasszaszbére utalva. "De ezzel nincs vége, ez csak a kezdet" - tette hozzá. "Eltökéltek vagyunk abban, hogy kiirtjuk őket a föld színéről" - hangsúlyozta.

Manszúr al-Dzsbúr közlése szerint az Iszlám Állam ellen alakult nemzetközi koalíció akcióinak húsz százalékát - a felderítő repüléseket is beleértve közel ezer akciót - Jordánia hajtotta végre. Hangsúlyozta: ügyeltek arra, hogy ne legyenek civil áldozatok.

Az Iszlám Állam egy pénteki közleményben azt írta, hogy egy jordániai légitámadásban meghalt egy általa fogva tartott amerikai nő. Jordánia hazugságnak minősítette ezt az állítást.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×