INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

Jordánia közel hatvan légicsapást mért a szélsőségesekre

InfoRádió / MTI
Jordánia hadserege az elmúlt három napban 56 légicsapást mért a magát Iszlám Államnak nevező szélsőséges iszlamista fegyveres szervezetre Szíriában - közölte vasárnap a jordániai légierő parancsnoka.

A közel-keleti állam csütörtökön kezdte erőteljesen bombázni a dzsihadistákat a szomszédos Szíriában és Irakban, bosszúból amiatt, hogy a szélsőségesek elevenen elégettek egy jordániai pilótát és a brutális gyilkosságról közzétettek egy videót a világhálón.

A légierő fegyverraktárakat, kiképzőközpontokat és katonai barakkokat támadott Szíria északkeleti részén - mondta a parancsnok, Manszúr al-Dzsbúr.

A támadások szombaton is zajlottak, arról viszont nem nyilatkozott a parancsnok, hogy vasárnap is voltak-e bombázások.

"Elértük, amit akartunk: bosszút álltunk Maázért" - fogalmazott a katonai vezető, a megölt pilótára, Maáz al-Kasszaszbére utalva. "De ezzel nincs vége, ez csak a kezdet" - tette hozzá. "Eltökéltek vagyunk abban, hogy kiirtjuk őket a föld színéről" - hangsúlyozta.

Manszúr al-Dzsbúr közlése szerint az Iszlám Állam ellen alakult nemzetközi koalíció akcióinak húsz százalékát - a felderítő repüléseket is beleértve közel ezer akciót - Jordánia hajtotta végre. Hangsúlyozta: ügyeltek arra, hogy ne legyenek civil áldozatok.

Az Iszlám Állam egy pénteki közleményben azt írta, hogy egy jordániai légitámadásban meghalt egy általa fogva tartott amerikai nő. Jordánia hazugságnak minősítette ezt az állítást.

A címlapról ajánljuk