eur:
389.8
usd:
362.81
bux:
68145
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Heves harcok törtek ki Líbiában

Heves harcok törtek ki a hét végén Líbia második legnagyobb városában, Bengáziban, ahol a nemzetközileg elismert, megválasztott líbiai kormányhoz hű fegyveres erők megpróbálnak visszaszerezni területeket a szélsőséges milíciák kezéről.

A több helyszínen zajló hadművelet szombat reggel kezdődött - mondta el a kormányhű erők egyik tisztje az AP hírügynökségnek. A neve elhallgatását kérő tiszt közlése szerint a szárazföldi alakulatokat légi egységek támogatják a hadműveletben.

Moamer Kadhafi elnök bukása és halála, 2011 után Líbiában a politikai átmenet összeomlott. Azóta káosz uralkodik az észak-afrikai országban, Líbiának két kormánya és két parlamentje van, egyes térségek uralmáért pedig egymással versengő fegyveres milíciák harcolnak.

Federica Mogherini, az Európai Unió külügyi főképviselője szombaton a müncheni biztonságpolitikai konferencián arra figyelmeztetett, hogy az észak-afrikai országban, az EU "kapuja előtt" robbanásveszélyes helyzet alakult ki, ami Európa biztonságát is fenyegetheti.

Címlapról ajánljuk
Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: most lehetünk optimisták

Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: "most lehetünk optimisták"

A kormányzat nyomásának engedve, illetve az olaj világpiaci árának következtében folyamatosan csökken az üzemanyagok ára a hazai benzinkutakon. Ha a forint erősödni tudna a dollárhoz képest, akkor az árak elérnék a régiós középmezőny átlagát. Az InfoRádió az árak alakulásának hátteréről és a várakozásokról kérdezett szakértőt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×