eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Újabb takonykóros panda pusztult el Kínában

Újabb óriáspanda pusztult el egy takonykórjárvánnyal sújtott északnyugat-kínai tenyésztőtelepen, ahol december óta ez volt a negyedik példány, amely belehalt a veszélyes betegségbe.

A Feng Feng nevű hatéves panda január 8-án esett kómába, az állat halálának pontos időpontjáról azonban nincs adat. A Hszinhua kínai hírügynökség szerint további négy példánynál diagnosztizálták a betegséget, ám az érintett állatok felépültek. Az egészséges pandákat más telepekre küldte a központ.

A takonykór rendkívül veszélyes betegség, amely legtöbbször kutya- és macskaféléket fertőz meg. A halálozási ráta a statisztikák szerint akár 80 százalékos is lehet.

Jelenleg nagyjából 1600 óriáspanda él a vadonban, többségük a délnyugat-kínai Szecsuan tartományban, míg a fogságban élő egyedek száma meghaladja a háromszázat.

Fogságban születtek a Japán nyugati részén lévő Vakajama prefektúrabeli Adventure World vidámpark és állatkert óriáspanda ikrei is decemberben, amelyeknek nevét most választották ki a nagyközönségtől beérkezett több mint 10 ezer javaslatból. A kölykök nevei, az Ohin és a Tohin a parknak otthont adó Sirahama városra utalnak, emellett a cseresznye és a barack szavakat rejtik.

Az apró nőstények fejenként nagyjából háromezer grammot nyomnak és több mint 50 centiméteresek. A látogatók napközben néhány órára láthatják az új szaporulatot.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×