INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

Kimenekítik a polgári lakosságot Debalcevéből

InfoRádió / MTI
Megkezdődött a polgári lakosság kimenekítése péntek reggel a kelet-ukrajnai Debalcevéből, amely súlyos harcok színtere volt az elmúlt napokban.

Zorjan Skirjak, az ukrán belügyminiszter tanácsadója Facebook-oldalán közölte, hogy létrejött a humanitárius folyosó, és megkezdődött a civil lakosság kimenekítése a városból - jelentette az UNIAN hírügynökség.

Eduard Baszurin, a "donyecki népköztársaság" fegyveres erőinek parancsnoksága csütörtök éjjel ajánlott fel Debalceve térségére vonatkozóan fegyvernyugvást az ukrán fegyveres erőknek, hogy a város lakói elhagyhassák az ostromlott települést. Az ukrán fél elfogadta a javaslatot. A tűzszünetnek péntek reggel, helyi idő szerint 9 órakor kellett életben lépnie a donyeckiek javaslata szerint.

"Megállapodtunk tűzszünetben Debalceve térségére vonatkozóan a polgári lakosság evakuálása érdekében" - erősítette meg az AFP francia hírügynökségnek Vjacseszlav Abroszkin, a kijevi központi kormányzat illetékességét elismerő térségi rendőrség parancsnoka. Hozzátette: a civileket autóbusszal, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) munkatársainak kíséretében szállítják el a Donyecktől északra fekvő, a szeparatisták kezén lévő Horlivka és a még északabbra fekvő, a kijevi kormány ellenőrzése alatt álló Artemivszk irányában.

A 45 ezer fős Debalceve és környéke mélyen beékelődik az oroszbarát szakadárok ellenőrzése alatt álló területbe, rajta vezet át a két megyeszékhelyet, Donyecket és Luhanszkot összekötő két országút egyike, emellett fontos vasúti csomópont is, ezért stratégiai jelentőségű. A szakadárok hadművelete Debalceve és a környékbeli városok visszafoglalására egy hete kezdődött, a donyeckiek dél felől, a luhanszkiak északról támadták az ukrán haderőt, és megpróbálták körülzárni az ott állomásozó több ezer ukrán katonát és gárdistát.

Az elmúlt napokban az ENSZ, az EBESZ és az Európai Unió vezetői is megkongatták a vészharangot a kelet-ukrajnai Debalcevében rekedt civil lakosság sorsa miatt, azonnali tűzszünetre szólították fel a szembenálló feleket, hogy ki lehessen menekíteni őket a háborús övezetből.

A címlapról ajánljuk